Gundel palacsinta, amit Márai Sándor feleségének köszönhetünk
A hortobágyi palacsinta mellett a Gundel palacsinta a legismertebb magyar palacsinta. Nem csoda, hisz a diós töltelékkel, csokiöntettel és tejszínhabbal, készülő finomságnak lehetetlen ellenállni. A gyorsan elkészíthető desszert egyszerű receptjét és érdekes történetét is mutatom a Palacsinta világnapján.
Gundel palacsinta legendája és receptje
A közhiedelemmel ellentétben a Gundel palacsinta receptjét nem a nagy múltú és híres budapesti étterem szakácsainak köszönhetjük. Márai Sándor felesége, Matzner Lola találta ki. Lola Márai egyik darabjának, a Kalandnak a premierjére készítette a diókrémmel töltött palacsintát. A Gundelben tartott premiert követő bankettre Lola otthoni specialitását is levitte. A nagy sikerre való tekintettel a különleges palacsinta felkerült a vendéglő étlapjára. Egy ideig a Márai-palacsinta nevet viselte, később keresztelték át Gunde-palacsintára.
A gundel palacsintát elegánsabb helyeken alkohollal alaposan meglocsolva és azt meggyújtva tálalják a vendégek elé. Az eredeti, a Lola féle palacsintában volt ugyan rum, de azt nem gyújtották meg.
Hozzávalók – 14-16 darabhoz
Palacsintatésztához:
- 30 dkg liszt
- 3 db tojás
- 2 ek étolaj (+ a sütéshez)
- 1 ek cukor
- 1 csipet só
- 4 dl tej
- 1 dl szódavíz
Diótöltelékhez:
- 2 dl tej
- 10 dkg cukor
- 1/2 db citrom (reszelt héja)
- 25 dkg darált dió
- 2 evőkanál mazsola
- 1 evőkanál rum (gyerekek miatt el is maradhat)
Csokoládéöntethez:
- 3 db tojássárgája
- 2 dkg liszt
- 3 dl tej
- 1 ek kakaópor
- 15 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál rum (gyerekek miatt el is maradhat)
Tálaláshoz:
- tejszínhab, el is maradhat, ha kicsit spórolnánk a kalóriákkal
Gundel palacsinta elkészítése
- A palacsintatészta hozzávalóit csomómentesre keverjük, 30 percig pihentetjük,
- étolajjal vékonyan kikent palacsintasütőben a szokásos módon palacsintát sütünk,
- a töltelékhez felforraljuk a tejet a cukorral és a reszelt citromhéjjal,
- levesszük a tűzről és belekeverjük a diót, a mazsolát és a rumot,
- az öntethez simára keverjük a tojássárgáját és a lisztet 1 dl tejjel,
- felforrósítjuk a maradék tejet, a kakaóport és a darabokra tört csokoládét,
- vékony sugárban hozzáöntjük a tojást, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve besűrítjük,
- ha kész, rummal ízesítjük,
- megtöltjük a palacsintákat a diós töltelékkel,
- félbe, majd negyedbe hajtjuk,
- tálra helyezzük őket, úgy, hogy félig fedjék egymást,
- a forró csokoládéöntettel és tejszínhabbal tálaljuk.