Expressz csokis croissant Limara módra

A Limara pékségének receptje alapján sütött csokis croissant elkészítése nagyon egyszerű. A végeredmény egy nagyon finom, réteges tészta lágy csokoládé töltelékkel töltve. Már mutatom is a kitűnő receptet.

expressz csokis crissant Limara módra

Expressz csokis croissant Limara módra receptje

A pillekönnyű vajas és a sajtos-sonkás croissant után most itt csokoládéval töltött expressz változat.

Hozzávalók

Tésztához

  • 70 dkg liszt,
  • 1 pohár joghurt vagy kefír (140 g),
  • 2 dl tej,
  • 1 kávéskanál só,
  • 4-5 evőkanál cukor,
  • 2 tojás,
  • 5 dkg élesztő,
  • 25 dkg hideg vaj,
  • 1 tojás a kenéshez.

Csoki töltelékhez

  • 120 g étcsokoládé,
  • 2 evőkanál kakaópor (lehet akár cukrozott is),
  • 70 g cukor,
  • 1 evőkanál kandírozott narancs,
  • 2-3 evőkanál narancslekvár.

Csokis croissant elkészítése

  • a hozzávalókból a vaj kivételével tésztát dagasztunk,
  • letakarva hűtőbe tesszük1-1,5 órára,
  • ezután nyolc egyforma darabba vágjuk,
  • egyenként jó vékonyra, kör alakúra nyújtjuk,
  • a hideg vajat sajtreszelőn lereszeljük,
  • a vajat körülbelül 7 egyenlő kupacra osztjuk,
  • az első kinyújtott lapra rászórunk egy adagot vajt,
  • rátesszük a következő lapot,
  • erre jött megint vaj, megint lap, így tovább, míg el nem fogy,
  • ezután a tésztát kinyújtjuk 2-3 mm vastagra,
  • a töltelék hozzávalóit a lekvár kivételével késes aprítóba tesszük és finomra őröljük,
  • annyi lekvárt adunk hozzá, hogy kenhető masszát kapjunk,
  • a tésztát megkentjük a töltelékkel,
  • majd 16 cikkre vágjuk,
  • kifli formára feltekerjük a cikkeket,
  • majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük,
  • hagyjuk őket duplájára kelni,
  • majd megkenjük a tojással,
  • 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.

Nagyon köszönöm a fotót Wolf Mártának és a receptet Limara pékségének.

További croissant receptek

Az eredeti francia croissantnak nincs párja, de ha valami igazán finomra vágyunk, bátran próbálkozhatunk a vajas croissant elkészítésével. Pillekönnyű, réteges és nagyon finom. Akár sósan magában vagy vajjal megkenve, akár mézzel vagy lekvárral édesen fogyasztható.

A sajtos-sonkás croissant receptje bármikor jól jöhet. Akár a húsvét után megmaradt sonka kreatív felhasználására is jó lehet. A francia péksütemény töltetlenül is finom, sajttal és sonkával töltve igazán fenséges.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük