Expressz csokis croissant Limara módra
A Limara pékségének receptje alapján sütött csokis croissant elkészítése nagyon egyszerű. A végeredmény egy nagyon finom, réteges tészta lágy csokoládé töltelékkel töltve. Már mutatom is a kitűnő receptet.
Expressz csokis croissant Limara módra receptje
A pillekönnyű vajas és a sajtos-sonkás croissant után most itt csokoládéval töltött expressz változat.
Hozzávalók
Tésztához
- 70 dkg liszt,
- 1 pohár joghurt vagy kefír (140 g),
- 2 dl tej,
- 1 kávéskanál só,
- 4-5 evőkanál cukor,
- 2 tojás,
- 5 dkg élesztő,
- 25 dkg hideg vaj,
- 1 tojás a kenéshez.
Csoki töltelékhez
- 120 g étcsokoládé,
- 2 evőkanál kakaópor (lehet akár cukrozott is),
- 70 g cukor,
- 1 evőkanál kandírozott narancs,
- 2-3 evőkanál narancslekvár.
Csokis croissant elkészítése
- a hozzávalókból a vaj kivételével tésztát dagasztunk,
- letakarva hűtőbe tesszük1-1,5 órára,
- ezután nyolc egyforma darabba vágjuk,
- egyenként jó vékonyra, kör alakúra nyújtjuk,
- a hideg vajat sajtreszelőn lereszeljük,
- a vajat körülbelül 7 egyenlő kupacra osztjuk,
- az első kinyújtott lapra rászórunk egy adagot vajt,
- rátesszük a következő lapot,
- erre jött megint vaj, megint lap, így tovább, míg el nem fogy,
- ezután a tésztát kinyújtjuk 2-3 mm vastagra,
- a töltelék hozzávalóit a lekvár kivételével késes aprítóba tesszük és finomra őröljük,
- annyi lekvárt adunk hozzá, hogy kenhető masszát kapjunk,
- a tésztát megkentjük a töltelékkel,
- majd 16 cikkre vágjuk,
- kifli formára feltekerjük a cikkeket,
- majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük,
- hagyjuk őket duplájára kelni,
- majd megkenjük a tojással,
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.
Nagyon köszönöm a fotót Wolf Mártának és a receptet Limara pékségének.
További croissant receptek
Az eredeti francia croissantnak nincs párja, de ha valami igazán finomra vágyunk, bátran próbálkozhatunk a vajas croissant elkészítésével. Pillekönnyű, réteges és nagyon finom. Akár sósan magában vagy vajjal megkenve, akár mézzel vagy lekvárral édesen fogyasztható.
A sajtos-sonkás croissant receptje bármikor jól jöhet. Akár a húsvét után megmaradt sonka kreatív felhasználására is jó lehet. A francia péksütemény töltetlenül is finom, sajttal és sonkával töltve igazán fenséges.