Ecetes rántott hal, ahogy a Szigetközben készül
Az ecetes rántott hal a Szigetköz jellegzetes étele. A fűszeres, ecetes, vöröshagymás lében úszkáló pontypatkóknak jót tesz az idő. Legalább egy nap kell ahhoz, hogy a lé alaposan átjárja a halhúst és a legjobb élvezeti élményt nyújtsa. Ha több napig áll a lében, akkor a benne lévő nagyon vékony szálkák is „eltűnnek”.
Ecetes rántott hal receptje
Az ecetes hal friss, házi kenyérrel a legfinomabb, de adhatunk mellé krumplipürét vagy burgonya salátát is. Hagyományosan pontyból készül, bármilyen más keményhúsú folyami hal használható hozzá.
Hozzávalók
Rántott halhoz:
- 2 kg ponty,
- 30 dkg liszt,
- 4 db tojás,
- 30 dkg zsemlemorzsa,
- 5 dl étolaj.
Salátaléhez:
- 6 evőkanál 20%-os ételecet,
- 6 evőkanál cukor,
- 1 liter víz,
- szegfűbors ízlés szerint,
- 3 db babérlevél,
- 1 evőkanál só,
- 4 nagy fej vöröshagyma
Ecetes rántott hal elkészítése
- A felszeletelt pontypatkókat besózzuk, pár percig állni hagyjuk,
- a halszeleteket bepanírozzuk (lisztbe, tojásba, majd a zsemlemorzsába forgatjuk,
- bő olajban kisütjük a halszerteket,
- a hagymákatt felkarikázzuk,
- egy nagy jénai tálba rétegezve berakjuk a rántott halakat és hagymakarikákat,
- a lé hozzávalóiból ecetes-sós-cukros salátalevet készítünk, belerakjuk a szegfűborsot és babérleveleket is, majd felforraljuk,
- a halat leöntjük a forró lével,
- lefedve legalább egy napig érleljük, hogy jól átjárja a halat.
Tipp: az ecetes hal több napig eláll, ha több napig áll a lében, akkor a nagyon vékony szálkák”eltűnnek”.
Nagyon köszönjük a szuper receptet Bedi Istvánnénak!