Decemberi növényápolás az erkélyen

A decemberi növényápolás nem túl megerőltető, de annál fontosabb feladat, ha az erkélyen nemcsak üresen tátongó virágládákat szeretnénk látni a hideg hónapokban. A fagytűrő növények száma igen csekély, jól kell választani, ha a hideg napokban is szeretnénk növényeket látni az erkélyen. Ha sikerült megfelelő növényeket beszerezni, akkor illik gondoskodni róluk. Időnként a bent teleltetett növényekkel is akadnak teendőink. 

decemberi növényápolás

Decemberi növényápolás az erkélyen

Rendszeresen ellenőrizzük a kint marad balkonnövényeket, hangákat, árvácskákat, örökzöldeket. Vizsgáljuk meg, hogy nem sérült-e meg a téli takarás. Fagymentes időszakban ne felejtsük el öntözni őket.

A fagymentes, védett helyre menekített növényeket pl. leander, pálma, muskátli, stb csak mérsékelten öntözzük, épp hogy a gyökérlabda ne száradjon ki. A sötét helyen teleltetett növényeket tartsuk csaknem teljesen szárazon.

Hetente érdemes ellenőrizni, hogy kártevők vagy kórokozók nem jelentek-e meg a növényeken. Ha valami gyanúsat látunk, akkor azonnal lépjünk. A kártevőket papírral távolítsuk el, majd alaposan zuhanyoztassuk le a növényt.

A fertőzött növényt különítsük el az egészséges növényektől, nehogy azok is megfertőződjenek. Egy-két naponta ellenőrizzük és távolítsuk el a kártevőket, ha szükséges. Ha komolyabb a baj, szerezzünk be egy hatásos szert vagy váljunk meg a növénytől, mielőtt az egész növényállománynak búcsút kellene inteni.

A kis madárkák egyre kevesebb élelmet találnak, egyre inkább rászorulnak a balkonokon található utánpótlásra. Ne felejtsünk el naponta langyos vizet és eleséget adni nekik.

Az év végi, kevés balkon teendő mentes időszak jó alkalom arra, hogy végig gondoljuk milyen volt a z év a balkonnövények szempontjából. Legjobb, ha le is írjuk a tapasztalatokat és elkezdünk azon gondolkodni mit szeretnénk jövőre.

Néhány kérdés, amit javaslok megválaszolni a tervezéshez:

  • Melyik növénnyel voltunk megelégedve?
  • Melyik nem ment semmire?
  • Mi az amit jövőre mindenképp újra szeretnénk a balkonon látni?
  • Mi az amivel nem kísérletezünk többet?
  • Melyik volt az időszak, amikor kevés virág volt és a következő évben erősíteni kellene?     

Az üres balkonládák helyett javaslok némi ünnepi díszítést is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük