Csokis keksz recept Márta módra
Egy csokis keksz recept mindig jól jön. Hátha még a világ legegyszerűbb és legfinomabb csokis kekszéről van szó. Wolf Márta, a recept megosztója szerint ugyanis egyáltalán nem túlzás a két leg jelző. Próbáljuk ki és kiderül, valóban így van-e! Itt a csokis keksz recept!
Csokis keksz recept – legegyszerűbb és legfinomabb
„A világ legegyszerűbb és – szerintem – legfinomabb csokis keksze.” – ajánlotta Wolf Márta
Hozzávalók
- 10 dkg vaj,
- 15 dkg cukor,
- 20 dkg liszt,
- teáskanál sütőpor,
- mokkáskanál szódabikarbóna,
- csipet só,
- 2 púpos evőkanál kakaópor,
- 1 egész tojás,
- 4-8 evőkanál tej,
- 1 evőkanálnyi kandírozott narancshéj (vagy apró csoki darabok, vagy mazsola stb. stb. – ami van).
Elkészítése
- Vajat mikroban felolvasztani és elkeverni benne a cukrot
- Egy nagyobb tálban összekeverni a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, hozzáadni a cukros vajat, a tojást és a tejed adagolni, hogy a masszát fakanállal összedolgozva egy sűrű, de még keverhető legyen. (Keményebb, mint egy nokedli tészta!!!)
- Sütőpapírral bélelt tepsibe, két kanál segítségével halmokat rakunk, egymástól legalább 5-6 cm távolságba.
- A kanállal lenyomogatjuk, ujjunkkal kör alakúra formázgatjuk, hogy kb. 5-6 cm átmérőjű korongok legyenek. Kb. 24 db lesz ebből a mennyiségből.
- A sütőt 170 fokra előmelegítjük, légkeveréssel és kb. 12-15 percig sütjük.
- Ha ujjunkkal óvatosan megnyomjuk, még egy picit puha legyen a közepe. Aztán ez majd megkeményedik, mire kihűl.
Még néhány információ a formázáshoz: Inkább ragacsos/keménykés. a tészta. Egyik kanállal kiemeled a tálból, másikkal lekotrod róla, már bele a tepsibe. Ott az ujjammal szétlapogatom és kicsinosítom, hogy a széle kör alakú legyen. Kb. 5-6 cm átmérőjű és max. 1 cm vastag. És messze legyenek egymástól, legalább 3-4 cm-re, már szétnyomkodottan. Megnőnek. Gyorsan megy, csak leírni hosszú …. 🙂
Nagyon finom……
Nagyon köszönjük a receptet Wolf Mártának!