Csőben sült egész karfiol receptje

Jó lehet Illésné Nagy Mária családtagjának lenni. Mindig valami finomságot főz, gyakran kipróbál új recepteket is. De nem ám, változatlanul. A családtagok ízlését figyelembe véve és saját kreativitását bevetve kreál újabb és újabb recepteket. Most épp a csőben sült egész karfiol újragondolása és a család ízlésére formára volt soron.

Csőben sült egész karfiol hozzávalói

Csőben sült egész karfiol receptre

„Egy különleges fogás… 😋
A neten figyeltem fel rá, láttam több videót, végül megalkottam a saját ízlésem szerinti variációt.
Valóban igaz az állítás, hogy minél bátrabban szárnyal az ember fantáziája, annál finomabb dolgok születnek, ez igaz ennél a receptnél is.
Ízlés szerinti alapanyagokkal variálhatjuk a töltést és a fűszerezést is.
Legyetek kreatívak, vállalkozó szelleműek, ennél az ételnél csakis „jó sülhet ki belőle” ! 🤩
Megmutatom az én verziómat.” – mondja Illésné Nagy Mária. Hát akkor lássuk a receptet!

Hozzávalók

  • 1 fej karfiol.
  • néhány szelet főtt sonka,
  • ujjnyi hasábokra vágott sajt (Edamit használtam).
  • 2 szál újhagyma, felkarikázva.
  •  

Kencéhez:

  • 3 dl tejföl,
  • 1 evőkanál olívaolaj,
  • só, bors ízlés szerint,
  • 1 mokkáskanál őrölt csemege piros paprika,
  • 1 tojás,
  • 1 csokor aprított petrezselyemzöld.

Tetejére:

  • reszelt sajt.
Csőben sült egész karfiol hozzávalói

Csőben sült egész karfiol elkészítése

  • a karfiolt megtisztítjuk: eltávolítjuk a leveleit, a torzsa részét visszavágjuk odáig, ahol a rózsák csatlakoznak hozzá,
  • ezután sós vízben, fejjel lefelé főzni kezdjük, addig főzzük amíg puha lesz, de nem szabad szétesnie,
  • leöntjük róla a főzőlevet, hideg vizet engedünk rá,
  • ha kézmelegre hűlt, óvatosan egy tányérra helyezzük a rózsáival felfelé,
  • a sajthasábokat körbetekerjük a sonkaszeletekkel, majd óvatos mozdulattal kissé széthúzva a karfiolrózsákat, a résekbe dugdossuk,
  • addig folytatjuk amíg kellően feldíszítettük, megtűzdeltük alaposan,
  • az újhagyma karikákat szintén kicsit beledugdossuk a résekbe, össze vissza,
  • agy kerek sütőtálra vagy tortaforma közepére ültetjük,
  • a tejfölös kencét összekeverjük, jó alaposan bekenjük a karfiolt, lehet közé is juttatni, finom lesz ha befolyik a rózsák közé,
  • 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, kb. 25 – 30 percig sütjük,
  • az utolsó pár percben szórjuk meg reszelt sajttal és süssük pirosra.

Önállóan, vagy köretként is fogyasztható.
Nálunk kukoricás rizs volt a kísérője ennek a pompás ízű zöldségnek.

Jó étvágyat kívánok!

Néhány olvasói tipp a recept továbbgondolásához

Reich Sándorné: A múltkor én is ilyesmit csináltam csak én fasírthússal bugyoláltam be. Nagyon finom az is. Legközelebbre jó ötletet adtál, én is kivájom a torzsáját, és oda is töltök husit, és sajtot.

Nagy Tünde: Én is fasírthússal csináltam már többször, de úgy, hogy kisebb rózsákat kivágok, és a helyükre fasírthúst gyömöszölök, meg apró mini mozarellákat. De csak a fantázia szab határt annak, hogy mivel tölti az ember. Kifejezetten kisebb fej, és ritkább rózsájú karfiolból szoktam készíteni.

Nagyon köszönöm a receptet és a további ötleteket!

További karfiolos receptek

Ahány ház, annyiféle karfiolleves recept. Olvasóknál a karfiolleves rántással, tejfölösen készül, amibe vajgaluska kerül, ennek receptjét mutatom meg most.

A rakott karfiol a többi zöldséges rakott ételhez hasonlóan igen kedvelt és laktató. Ha az egyik receptjét ismerjük, akkor nyert ügyünk van, mert mindegyik egy kaptafára készül.

Zöldfűszeres, sonkás-sajtos rakott karfiol receptet osztott meg velünk olvasónk. A fenséges ízén túl az egyszerű elkészíthetősége is mellette szól.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük