Churros, a spanyolok ropogós fánkja
A churros spanyol eredetű édesség, de mára világszerte elterjedte, és sok országban kedvelt desszertté vált. Különösen gyakori az ünnepek alatt, a vásárokon és más rendezvényeken. Elkészítése egyszerű, tésztája a képviselőfánkhoz vagy a profiterolhoz hasonlít, csak ezt olajban kell kisütni. Már mutatom is a receptet.
Churros receptje
A churros spanyol eredetű sütemény, amely a 16. században jelent meg a spanyol konyhában. Hamar népszerűbé vált, mert könnyen elkészíthető és hosszan eltartható. A hagyományosan a formája hosszú és vékony, és a tésztát forró olajban sütik ki, majd cukorral hintik meg vagy olvasztott csokoládéba mártogatják.
Hozzávalók – 2,5 dl-es bögréhez
- 1 csésze víz
- 2 evőkanál cukor
- 1/2 teáskanál só
- 2 evőkanál olvasztott vaj vagy margarin
- 1 csésze liszt
- 2 tojás
- olaj a sütéshez
- cukor és/vagy fahéj a hintéshez
Churros elkészítése
- Melegítsük fel a vizet, cukrot, sót és vajat egy lábasban közepes lángon, és forraljuk fel.
- Vegyük le a lábast a tűzről, majd keverjük hozzá a lisztet, amíg sima tésztát nem kapunk.
- Adjuk hozzá az első tojást a tésztához, és alaposan keverjük el, amíg a tojás teljesen bekeveredik.
- Ha a tészta sima és egyenletes, adjuk hozzá a második tojást is, és ismét keverd el, amíg teljesen bekeveredik.
- Töltsük a tésztát két részletben egy nyomózsákba vagy churros-készítőbe.
- Melegítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben közepes hőmérsékletre.
- A churros tésztát vágjuk le kb. 10 cm hosszúságú darabokra, és süssük aranybarnára az olajban.
- Vegyük ki a churrosokat az olajból, és csepegtessük le egy papírtörlővel.
- Keverjük össze a cukrot és/vagy fahéjat egy kis tálban, majd forgassik meg a churrosokat ebben a keverékben.
Íme, egy egyszerű churros recept, amelyet könnyen elkészíthetsz otthon! Jó étvágyat!