Churros, a spanyolok ropogós fánkja

A churros spanyol eredetű édesség, de mára világszerte elterjedte, és sok országban kedvelt desszertté vált. Különösen gyakori az ünnepek alatt, a vásárokon és más rendezvényeken. Elkészítése egyszerű, tésztája a képviselőfánkhoz vagy a profiterolhoz hasonlít, csak ezt olajban kell kisütni. Már mutatom is a receptet.

churros csokoládéba mártva

Churros receptje

A churros spanyol eredetű sütemény, amely a 16. században jelent meg a spanyol konyhában. Hamar népszerűbé vált, mert könnyen elkészíthető és hosszan eltartható. A hagyományosan a formája hosszú és vékony, és a tésztát forró olajban sütik ki, majd cukorral hintik meg vagy olvasztott csokoládéba mártogatják.

Hozzávalók – 2,5 dl-es bögréhez

  • 1 csésze víz
  • 2 evőkanál cukor
  • 1/2 teáskanál só
  • 2 evőkanál olvasztott vaj vagy margarin
  • 1 csésze liszt
  • 2 tojás
  • olaj a sütéshez
  • cukor és/vagy fahéj a hintéshez

Churros elkészítése

  • Melegítsük fel a vizet, cukrot, sót és vajat egy lábasban közepes lángon, és forraljuk fel.
  • Vegyük le a lábast a tűzről, majd keverjük hozzá a lisztet, amíg sima tésztát nem kapunk.
  • Adjuk hozzá az első tojást a tésztához, és alaposan keverjük el, amíg a tojás teljesen bekeveredik.
  • Ha a tészta sima és egyenletes, adjuk hozzá a második tojást is, és ismét keverd el, amíg teljesen bekeveredik.
  • Töltsük a tésztát két részletben egy nyomózsákba vagy churros-készítőbe.
  • Melegítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben közepes hőmérsékletre.
  • A churros tésztát vágjuk le kb. 10 cm hosszúságú darabokra, és süssük aranybarnára az olajban.
  • Vegyük ki a churrosokat az olajból, és csepegtessük le egy papírtörlővel.
  • Keverjük össze a cukrot és/vagy fahéjat egy kis tálban, majd forgassik meg a churrosokat ebben a keverékben.

Íme, egy egyszerű churros recept, amelyet könnyen elkészíthetsz otthon! Jó étvágyat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük