Budai szelet, a karamellkrémes sütemény
Budai szelet közepére karamelles főzött krém kerül, tetejét pedig finom csokimáz koronázza meg. A recept egyszerű, bár elkészítése kicsit időigényes, a végeredmény és a család dícsérő szavai kárpótálnak minden fáradozásért.
Budai szelet receptje
A budai szelet volt az egyik sütemény a 9. Balkonada találkozón. A karamellkrémes sütit Visky Katika sütötte, aki rendszeresen meglepi a növénycserés találkozó résztvevőit valami finomsággal. Aztán pedig szívesen megosztja a receptet os, hogy bárki saját maga is elkészíthesse a finom süteményt.
Budai szelet hozzávalói
Tésztához:
- 35 dkg liszt,
- 10 dkg porcukor,
- 10 dkg margarin,
- 1 tojás,
- 1 kávéskanál szódabicarbona,
- kevés tej vagy tejföl (csak annyi, hogy összeálljon a tészta,
- pici só.
Krémhez:
- 15 dkg kristálycukor,
- 4 evőkanál finom liszt,
- 15 dkg porcukor,
- 15 dkg vaj,
- 5 dl tej.
Budai szelet elkészítése
- legelőször a krémet készítjük el, mert hűlnie kell,
- a kristálycukrot egy tejes edényben aranybarnára pirítjuk,
- óvatosan felöntjük a tej felével,
- addig melegítjük, amíg a cukor teljesen felolvad,
- egy másik edényben a tej másik felét a liszttel csomómentesre keverjük, majd folyamatos keverés közben a karamellhez öntjük,
- lassú tűzön sűrűre főzzük,
- levesszük a tűzről és a teljes kihűlésig időnként megkeverjük, hogy ne bőrösödjön meg,
- a vajat a porcukorral habosra keverjük,
- majd kanalanként hozzáadjuk a teljesen kihűlt karamellhez.
- a tészta hozzávalóit összegyúrjuk,
- 1 órai pihentetés után tepsi hátán két lapot sütünk (sütés előtt a lapokat villával megszurkáljuk)
- a megsütött, kihűlt lapokat megtöltjük a krémmel,
- majd a tetejére csokimázat teszünk.
- másnapig hűvös helyen tartjuk, hogy a lapok kellően megpuhuljanak és a csokimáz megdermedjen.
Csokimáz készítése
Hozzávalók:
- 15 dkg porcukor,
- 2 evőkanál jó minőségű, cukrozatlan kakaópor,
- 3 evőkanál forró víz,
- diónyi margarin
Elkészítése
- a porcukrot elkeverjük a kakaóporral,
- hozzáadjuk a 3 evőkanál forró vizet,
- lángelosztón addig melegítjük amíg egyneművé válik (rövid idő),
- még melegen hozzáadunk diónyi margarint,
- jól elkeverjük,
- kicsit várunk, hogy hűljön,
- ráöntjük a megtöltött tészta tetejére és egyenletesen eloszlatjuk.
A tészta elkészítése nem bonyolult, csak kicsit időigényes.
Nagyon köszönjük a Balkonada találkozóra hozott süteményeket és a receptet is Visky Katikának!