Bejgli zsírral, sok töltelékkel hagyományosan receptje
A bejgli zsírral és sok töltelékkel az igazi. Úgy, ahogy nagyanyáink készítették anno. Bár a margaringyártók megpróbálják kiszorítani a zsírt és a vajat a konyhából, szerintem a zsírral és vajjal készült sütemények sokkal finomabbak és egészségesebbek is. A legjobb bejgli recept másik titka a zsír mellett a sok töltelék.
Bejgli zsírral hozzávalói a tésztához (1 szálhoz való adag)
- 1 tojás sárgája,
- 20 dkg liszt,
- 1 dl tej,
- 7 dkg zsír,
- 1 dkg élesztő,
- 5 dkg cukor,
- kicsi só.
- egy tojás a megkenéshez.
Bejgli zsírral hozzávalói a töltelékhez:
- 20 dkg dió vagy mák,
- 10 dkg porcukor,
- kb. 1 dl tej,
- reszelt citromhéj,
- mazsola,
- fahéj (el is maradhat).
Bejgli zsírral elkészítése:
- egy dl tejbe berakunk egy kanál cukrot,
- felmelegítjük,
- belerakjuk az élesztőt és felfuttatjuk,
- a lisztben elmorzsoljuk a zsírt,
- hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt,
- beletesszük a maradék cukrot,
- hozzáadjuk a tojás sárgáját, egy pici sót,
- jól összedolgozzuk,
- félretesszük és 1/2 órát kelesztjük,
- közben elkészítjük a tölteléket,
- kelesztés után tepsi méretűre kinyújtjuk a tésztát,
- rákenjük a dió- vagy máktölteléket,
- feltekerjük,
- kikent vagy sütőpapíros tepsibe tesszük,
- a tepsiben hagyjuk kelni 1/2 órát,
- tojással megkenjük a tetejét,
- 1/4 órát hűtőben pihentetjük,
- ismét megkenjük a tetejét a tojással,
- hurkapálcikával megszurkáljuk a tetejét, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon,
- 180 fokos sütőben kb. 40-50 perc alatt sül meg.
Bejgli mák és dió töltelékének elkészítése
- vízben beáztatjuk a mazsolát,
- a diót vagy mákot összekeverjük a cukorral,
- hozzáadjuk a reszelt citromhéjat,
- belerakjuk a beáztatott mazsolát és a fahéjat (ez el is maradhat),
- ráöntünk kb. egy dl meleg tejet,
- elkeverjük, hogy jól kenhető masszát kapjunk,
- ha szükséges öntünk még hozzá tejet.
Márványos tető
Ahhoz, hogy márványos legyen a teteje, először csak tojássárgájával kell megkenni, majd hűtőben szárítani. Aztán ismét megkenni sárgájával, ismét hűtőben szárítani. Száradás után tojás fehérjével kell kenni és szobahőmérsékleten szárítani, majd mehet a sütőbe.
Mindíg egy irányba kenjük mi.
Tipp: ne ijedjünk meg akkor sem, ha az oldala a sok vagy nedves tölteléktől kicsit szétreped. Melegen még egyszerűen formázható, megigazítható.