Aranygaluska vaníliasodóval
Az aranygaluska vaníliasodóval nagy családi kedvencünk. Nem épp egy fogyókúrás étel, sőt. A dióval megszórt kelt tészta és a főzött vaníliasodó igen jól harmonizál egymással. A sodót természetesen nem pudingból készítjük, mert úgy talán egyszerűbb, de az íze meg sem közelíti, a főzött vaníliamártásét. Íme a fenséges étel receptje!
Aranygaluska vaníliasodóval receptje
Nem szeretem ismételni magam, ezért itt most csak a tészta recepjét találod. Néhény hete már leírtam a vanília sodó receptjét, azt ide kattintva éred el.
Hozzávalók
A tésztához
- 50 dkg finomliszt,
- 2 dkg friss élesztő,
- 7 dkg vaj,
- 3 dl tej,
- 1 púpozott evőkanál cukor,
- 2 db tojássárgája,
- 1 evőkanál vaj a forma kikenéséhez.
Tetejére
- 30 dkg darált dió
- kb. 15 dkg cukor, ízlés szerint több vagy kevesebb is lehet,
- 10 dkg vaj.
Elkészítése
- A lisztet egy tálba szitáljuk,
- a tejet meglangyosítjuk és elmorzsoljuk benne az élesztőt,
- hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk,
- a vajat megolvasztjuk,
- a tojássárgákkal és a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk,
- alaposan összedogozzuk és hólyagos tésztára dagasztjuk,
- tetejét meglisztezzük,
- letakarva a duplájára kelesztjük,
- ha megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk,
- pici pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk,
- egy kapcsos tortaformát vastagon kivajazunk,
- a 10 dkg vajat megolvasztjuk,
- a diót és a cukrot összekeverjük,
- a pogácsákat egyenként beleforgatjuk az olvasztott vajba,
- majd meghempergetjük a cukros dióban,
- egymás mellé a formába rakjuk,
- majd egy újabb sort kezdünk,
- előmelegített sütőben letakarva sütjük (takarni azért kell, mert a dió hamar megég).
Amíg sül, elkészítjük a vanília sodót. Azon melegében tálaljuk.
Szükséges idő: 1 óra és 30 perc.
- Előkészítés, dagasztás
- Kelesztés
- Formázás
- Sütés