Hamis „ananászbefőtt” cukkiniből
Mindig is tudtam, hogy a cukkini egy nagyszerű és sokoldalúan felhasználható zöldségféle. Na de az, hogy még ananászbefőtt is készülhet cukkiniből, meg sem fordult a fejemben. Bedi Istvánné olvasónk pedig már el is készítette és már a spájzban sorakoznak a befőttjei, hogy majd megédesítsék a hideg téli estéket. Természetesen a hamis ananászbefőtt receptjét is megosztotta velünk. Cukkini helyett a szintén semleges ízű főzőtökből is készíthetjük.
Ananászbefőtt cukkiniből receptje
Hozzávalók
- 2 kg cukkini, vagy főzőtök
- 1,5 l. víz,
- 35 dkg cukor,
- 5 evőkanál citromlé,
- 4-5 db szegfűszeg,
- pár darab egész fahéj,
- fél liter ananász szörp,
- nátirum-benzoát a tartósításhoz.
Ananászbefőtt cukkiniből elkészítése
- a cukkiniket alaposan megmostam, meghámoztam, majd kb. 1,5 cm-es kockákra vágtam,
- a sziruphoz a cukrot feloldottam a vízben,
- hozzáadtam a többi hozzávalót,
- a szirupot ráöntöttem a cukkinire,
- egy éjszakára hűtőbe tettem, hogy az ízek jól összeérjenek,
- másnap forrásig melegítettem, majd a forrástól számítva 10-15 percig néha kevergetve főztem,
- forrón üvegekbe mertem,
- azonnal is fogyaszthatjuk, jól lehűtve a legfinomabb,
- ha télire készül, akkor a tetejére leheletnyi nátrium-benzoátot tegyünkm
- szárazdunsztban hagytam kihűlni.
Tippek: Ananász szörp helyett narancsszörpöt is használhatunk.
Illésné Nagy Mária: „Jó szívvel ajánlom – nálunk folyamatos használatban van – a Pölöskei diabetikus szörpöket, illetve nagyon jó ár-érték arányban vannak a Frutta max light szörpjei, szintén a diabetikus változatban.”
Papp Györgyné Tájok Erika: „A Pennyben van cukor nélküli szörp, cukor helyett pedig Rossmanos édeskét használok, az főzhető.”
Nagyon köszönöm a receptet és a tippeket!