Akácvirágos palacsinta
Elég régen volt már, amikor először kipróbáltam az akácvirágos palacsinta készítését. Egy darabig minden évben készítettem, aztán mivel nem volt elérhető közelségben szennyeződés mentes akácfa, szépen el is felejtettem. Olvasónk most eszembe juttatta és el is árulja, hogy készíti ő.
Az akácról sokan úgy vélik, hogy ősi magyar fa, de valójában Észak-Amerikából származik. Hazánkba Tessedik Sámule hozta be és terjesztette el az Alföld homokjának megkötésére. Mára erdeink csaknem egyötödét teszi ki.
A népi gyógyászatban igen régen felfedezték az akácfa ízletes, fehér virágának jótékony hatásait.
Akácvirágos palacsinta
„Tulajdonképpen ugyan úgy készül, mint a mindenkinél bevált palacsinta annyi a változat, hogy akácvirág kerül bele. Ezt a receptet bodzavirággal is el lehet készíteni. Annál is alaposan megmossuk a bodzavirágot, leszedegetjük a száráról és belekeverjük a palacsinta tésztába. A töltelék bármi lehet, ki mivel szereti.
Hozzávalók
- 500 gr liszt,
- 1/2 liter tej és szódavíz vegyesen,
- 1 evőkanál kristálycukor,
- 1 mokkáskanál vaníliás cukor,
- csipet só,
- 3 db egész tojás,
- 2 marék akácvirág,
- olaj a sütéshez.
Elkészítése
- az akácvirágot alaposan megmostam,
- majd leszedegettem a száráról,
- a cukrokat elkeverem a tojásokkal, a sóval,
- apránként váltakozva hozzáadom a lisztet és a folyadékot,
- palacsinta sűrű tésztát kell, hogy kapjak,
- a végén belekeverem az akácvirágot,
- a serpenyőt olajozom,
- merőkanállal beleöntöm a tésztát,
- mind a két felét megsütöm.
Nagyon köszönjük a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!