A legkedveltebb mentafajták: ízek, illatok és gondozásuk

A menta nem csak a konyhában, de a kertben is népszerű növény. Frissítő illata és sokoldalú felhasználási lehetősége miatt szinte mindenki ismer és szeret legalább egy fajtáját. De vajon milyen mentafajták léteznek, és hogyan gondozzuk őket? Íme néhány alapvető információ, amit érdemes megismerni a sokféle ízben fellelhető gyógynövényről!

borsmenta sötétzöld levelei

A menták származása és legendája

A menta valóban egy különösen népszerű növényfajta, melyet számos kultúra használ ételek ízesítésére és gyógyászati célokra egyaránt. Gyógynövényként évszázadok óta szolgálja az emberiséget. Egyik hatóanyaga a mentol.

A menta az ajakosvirágúak családjába tartozik, a világ minden pontján megterem. Éppúgy otthonos Eurázsiában, mint az Arab-félszigeten, Afrikában, Ausztráliában és Amerikában. Ahol pedig nem őshonos, oda az idők folyamán telepítették be.

Történt, hogy a görög mitológia alvilágának ura, Hadész, szemetvetett a szépséges Menthe nimfára. Azonban neje, Perszephoné rájött a dologra és üldözni kezdte vetélytársát. A kikapós férj úgy mentette mege kedvesét felesége bosszújától, hogy a felismerhetetlenségig átváltoztatta. És persze, ha már ilyet tett vele, jó illatú és hasznos teremtményt formált belőle. Így jött létre – legalábbis a rege szerint – a menta.

Legismertebb mentafajták

A menta nagyon hálás növény, szépen virít a konyhaablakban akár egész éven át. Évelő, a balkonládákat hamar befutja, a kiskertek ékessége.

A mentafélék családja rendkívül változatos, számos faj és hibrid létezik. Nálunk legismertebb a fordormenta és a borsmenta.

Azt hinnénk, a hozzávetőleg száztötvenféle menta nem sokban különbözik egymástól, valamennyi hasonló illatot áraszt. Ez azonban jókora tévedés. Vannak olyan termesztett fajok, amelyeknél a jól ismert aromán felül egészen különleges ízek és illatok is felfedezhetőek. Ilyen például a citrom-, az alma-, a narancs-, az ananászmenta vagy a csokoládémenta.

Nézzük, melyek a legismertebb mentafajták:

Borsmenta (Mebtha x piperita)

Ez a fajta talán a legismertebb és legelterjedtebb. Erős, mentolos íze és illata van, és számos étel és ital alapanyaga. A borsmenta és ennek legtöbb változata mint nemesített növény kétszázötven éve védi egészségünket.

Konyhai felhasználás mellett teaként és illóolajként is népszerű. A borsmenta hűsítő és nyugtató hatású. Már az illata csökkenti a gyomortól eredő rossz közérzetet, de cukorkaként elszopogatva vagy teaként elkortyolva is hatásos.

Legértékesebb a levele, amelyeket a virágok megjelenése előtt szedünk le. Ennek legjobb időpontja 10-16 óra között van, mert ekkor a legnagyobb a levelek illóolaj-tartalma.

borsmenta sötétzöld levelei

Fodormenta vagy kerti menta (Mentha spicata)

A borsmentához hasonló, de enyhébb ízű és illatú. Gyógyhatásait már az ókortól ismeri az emberiség. Szívesen használják leveleit teákhoz, szörpökhöz és édességekhez. További népies nevei: zöldmenta, köményes menta. Nedves réteken, vízpartokon fordul elő, jól termeszthető a kiskertben is.

Díszítőértékét a nyár második felében hozott virágai adják. Gyorsan nagy területet befut. Legfontosabb ápolási munka a irágzást követő metszés.

fodormenta sötétzöld levelei

Fürtös menta (Mentha longifolia)

A Bükkben vadon is megterem, rengeteg van belőle. Érintetlen területeken tenyésző telepei már csak azért is mutatósak, mert egy-egy növény akár egy méternél is magasabbra nőhet. Illata ugyan nem vetekszik a többi mentáéval, viszont nagyon hatásos görcsoldó, emésztéstjavító, baktériumölő, légtisztító és immunerősítő, megfázásos betegségekben nélkülönözhetetlen.

Csokoládémenta (Mentha x piperita forma citrata „Chocolate)

A csokoládémenta igazi különlegesség. Az illata a megtévesztésig hasonlít a mentolos csokiéra. Frissen szedett leveleit édesséek, fagylaltok, italok ízesítésére használják. Emellett frissítő, szomjoltó és étvágyjavító hatással rendelkezik.

Díszítőértékét a nyár második felében nyíló lila virágai, pirosasszínű levélnyele és haragoszöld levelei adják.

Ananászmenta (Mentha suaveolens „Variegata”)

Az almaillatú, ezért almamentának is hívott ananászmenta talajtakaróként is nevelhető. Fehér szegélyű, ha sötétzöld leveleit megdörzsüljük, almaillatot árasztanak.

Marokkói menta (Mentha spicata varietas Crispa)

A fodormenta egyik változata bőven hozza kellemes aromájú leveleit. Az egyik legfinomabb fajtának tartják, movel íze kevésbé kesernyés, mint társaié. Finom, citrusos aromájú, díszes leveleivel kiváló választás teákhoz és frissítő italokhoz.

Narancsmenta (Mentha x piperita ‘Citrata’)

A borsmenta egyik változata frissítő és enyhén citromos ízével különleges ízt ad az ételeknek és italoknak.

Gyömbér illatú menta (Mentha gracilis varietas „Ginger Mint”)

Levélzetét üde zöld színű levelek alkotják. Lila virágai egész nyáron nyílnak.

Vízi menta (Mentha aquatica)

Leveleivel és virágaival egyaránt díszít. Kék és lila színű, illatos virágai a nyár második felében nyílnak. Jól érzi magát tóparton is.

Mentafajták gondozása

A menta viszonylag könnyen nevelhető növény. Jól fejlődik cserépbe ültetve, jertünkben is örömöt szerez, ha visszavágjuk, gyorsan megújul. Tucatnyi fajtája közül választhatunk.

Néhány fontos dologra érdemes figyelni:

  • Fény: szereti a napfényt, de a félárnyékban is jól fejlődik. Napfény hatására magas illóolaj-tartalmú leveleket fejleszt.
  • Talaj: jó vízáteresztő-képességű, tápanyagban gazdag talajt igényel.
  • Öntözés: rendszeres öntözést igényel, de ne álljon a víz a gyökerek körül.
  • Tápanyag: tavaszi és nyári időszakban érdemes tápoldatozni.
  • Szaporítás: magvetéssel, dugványozással és tőosztással egyaránt könnyen szaporíthatjuk.
  • Gyakori betegségek és problémák: A mentafélék hajlamosak lehetnek különböző gombás betegségekre és rovarok támadására, ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni őket és szükség esetén kezelni.

A menta jótékony hatásai

Nemcsak finom, de számos jótékony hatással is rendelkezik:

  • Emésztést segíti: segít enyhíteni a puffadást, görcsöket és a rossz leheletet.
  • Felfrissít: serkenti a vérkeringést és a közérzetet.
  • Fájdalomcsillapító: fejfájás, izomfájdalom esetén is segíthet.

A menta felhasználása

A menta leveleit érdemes frissen használni, így a legfinomabb, de szárítva és fagyasztva is felhasználhatjuk. Íme néhány ötlet:

  • Teák: forró vagy hideg teákhoz egyaránt kiváló.
  • Italok: limonádék, koktélok, szörpök ízesítésére.
  • Ételek: saláták, levesek, húsok, desszertek ízesítésére.
  • Szószok: dippek, mártások készítéséhez.

A mentának sokféle fajtája létezik, mindegyiknek megvan a maga egyedi íze és illata. A menta könnyen termeszthető, és számos étel és ital elkészítéséhez felhasználható. Ráadásul számos jótékony hatással is rendelkezik.

Macskamenta (Nepeta cataria)

A mentafajták számbavételekor említést kell tenni a macskamentáról is, ami a neve ellenére nem a menták nemzetségéből származik.

A macskamenták a nepeta növénytani nemzetségbe tartoznak. Ha az illatos macskamenta, vagyis másik nevén a gyöngymenta hattásait levágjuk, akkor egy illatanyag szabadul fel. Ez a nepeta-lakton nevű növényi vegyület, amely a macskamenta illóolajában található, és ellenállhatatlan vonzerőt fejt ki a cicák viselkedésére, eufórikus állapotba kerülnek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük