A klasszikus csikós tokány receptje
A csikós tokány finom, egyszerű és gyorsan az asztalra kerülő húsétel. Hagyományosan sertéslapockából készül, de pulyka vagy csirke is lehet az alapja. Bármilyen kifőtt tésztát adhatunk mellé és már kész is a tartalmas egytálétel. Mutatom is a receptet.
Csikós tokány receptje
„Ma ebédre…Csikós tokányt készítettem. Finom, egyszerű, hamar asztalra kerülő fogás. Sertéshúsból készítettem, de akár pulykahús, csirkehús is lehet az alapja. – ajánlotta figyelmünkbe a kitűnő ételt Illésné Nagy Mária.
Magam is szeretem a könnyen elkészíthető tokányokat. Többnek a receptjét megjelentettem már itt a blogban és szenteltem egy bejegyzést a legjobb tokány recepteknek is.
Hozzávalók: (4 személyre)
- 1 kg sertéslapocka
- 15 dkg füstölt szalonna (pl. mangalica)
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 tv paprika
- 2 paradicsom
- 1-2 gerezd fokhagyma, ízlés szerinti mennyiség
- 3 dl tejföl
- só, őrölt bors ízlés szerint
- 1 teáskanál őrölt piros paprika
Csikós tokány elkészítése
- A szalonnát kisebb kockákra vágjuk, egy serpenyőben zsírjára sütjük. A megpirult szalonnakockákat egy szűrőkanállal kiemeljük, félretesszük.
- A kisült zsírban megpirítjuk a kockákra vágott vöröshagymát, a húst csíkokra vagy kisebb kockákra vágjuk (ahogy tetszik), a hagymához adjuk, fehéredésig sütjük.
- Sóval, borssal, piros paprikával fűszerezzük.
- A paprikát, paradicsomot feldaraboljuk, hozzáadjuk.
- Lefedve addig sütjük, amíg a hús megpuhul, sűrű szaftja lesz. Ha nem engedne elég levet, adjunk hozzá kevés vizet.
- Ha megpuhult a hús, a tejfölt beleborítjuk, összeforraljuk.
- Fusilli tésztát főztem mellé, forrón tálaltam, a sült szalonnakockákat az ételre szórtam.
- Jó étvágyat kívánok! 🍽
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!