Zöldbableves erdélyiesen – recept

Ahány ház, annyiféleképp készülnek a legegyszerűbb ételek is. Szeles Olga mint annyi mindent, a zöldbablevest is erdélyiesen készíti. Számomra a kapor és a cukor a legmeglepőbb benne. Lássuk milyen valójában a zöldbableves erdélyiesen Olga módra!
Zöldbableves erdélyiesen recept

Olga a receptet a Kertemből tálalva – házias receptek Facebook csoportban osztotta meg, ahova szeretettel várunk téged is.

A zöldbab annyira általánosan használt zöldség a magyar konyhában, nem is jut eszünkbe, hogy ez is Amerikából származik. Peruban és Mexikóban már több ezer évvel ezelőtt termesztették. A babot sokáig csak szemesen, frissen vagy szárított formában fogyasztották. Az olaszok voltak az elsők, akik a 18. század végén elkezdték friss zöldségként enni a még éretlen, zsenge babhüvelyeket.

Zöldbableves erdélyiesen hozzávalói

  • 40 dkg sárga hüvelyű, zsenge zöldbab,
  • 4 db kemény paradicsom,
  • 3 evőkanál olaj,
  • 2 dl tejföl,
  • 4 gerezd fokhagyma,
  • 1 csokor kapor,
  • 1 csokor petrezselyemzöld,
  • 1 púpozott evőkanál liszt,
  • 1 teáskanál piros fűszerpaprika,
  • 1 marhahúsleves-kocka,
  • csipetnyi cukor,
  • ízlés szerint só.

Zöldbableves erdélyiesen elkészítése

  • a zöldbabot megmossuk, letisztítjuk,
  • kézzel darabokra tördeljük,
  • leveses fazékba tesszük az olajat,
  • rászórjuk a lisztet,
  • folyamatosan kevergetés mellett világos zsemleszínűre pirítjuk,
  • lehúzzuk a tűzről,
  • belekeverjük a pirospaprikát,
  • azonnal ráöntünk 2 dl hideg vizet, és simára keverjük,
  • ha már nem csomós, beletesszük a zöldbabot, és még ráöntünk 1 liternyi vizet,
  • ha a rántás mégis csomós lett, finom szűrőn szűrjük át,
  • visszatesszük a fazekat a tűzre,
  • belerakjuk a húsleveskockát,
  • a levest fedetlenül felforraljuk,
  • közben néhányszor meg is keverjük,
  • a forrástól számított kb. 20 percig kis lángon főzzük,
  • ha a zöldbab megpuhult, akkor a levesbe tesszük a megmosott és nagyon kis kockákra aprított paradicsomot és a megtisztított, zúzott fokhagymát,
  • a levesből kiveszünk egy decinyit, és simára keverjük a tejföllel,
  • majd beleöntjük a forrásban lévő ételbe,
  • egy pillanatra ismét felforraljuk,
  • csipetnyi cukorral és sóval ízesítjük,
  • végül meghintjük a nagyon apróra vágott kaporral, petrezselyemmel, és lehúzzuk a tűzről.

Nagyon köszönjük a receptet Szeles Olgának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. KILIN ATTILA szerint:

    TÉNYLEG MINDENKI MÁSKÉPP CSINÁLJA ,DE AZÉRT CUKOR,FOKHAGYMA ,MUSTÁRMAG ,ECET ÉS PARADICSOM EGYSZERRE, KAPOR,ÉRDEKES LEHET TALÁN LECSONAK IS LEHETNE NEVEZNI-DE MINDENKI MÁSKÉPP CSINÁLJA – JO .TVÁGYAT HOZZÁ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük