Zöldbableves erdélyiesen – recept

Ahány ház, annyiféleképp készülnek a legegyszerűbb ételek is. Szeles Olga mint annyi mindent, a zöldbablevest is erdélyiesen készíti. Számomra a kapor és a cukor a legmeglepőbb benne. Lássuk milyen valójában a zöldbableves erdélyiesen Olga módra!
 
 
Zöldbableves erdélyiesen recept

Olga a receptet a Kertemből tálalva – házias receptek Facebook csoportban osztotta meg, ahova szeretettel várunk téged is. 

A zöldbab annyira általánosan használt zöldség a magyar konyhában, nem is jut eszünkbe, hogy ez is Amerikából származik. Peruban és Mexikóban már több ezer évvel ezelőtt termesztették. A babot sokáig csak szemesen, frissen vagy szárított formában fogyasztották. Az olaszok voltak az elsők, akik a 18. század végén elkezdték friss zöldségként enni a még éretlen, zsenge babhüvelyeket. 

Zöldbableves erdélyiesen hozzávalói

  • 40 dkg sárga hüvelyű, zsenge zöldbab,
  • 4 db kemény paradicsom,
  • 3 evőkanál olaj,
  • 2 dl tejföl,
  • 4 gerezd fokhagyma,
  • 1 csokor kapor,
  • 1 csokor petrezselyemzöld,
  • 1 púpozott evőkanál liszt,
  • 1 teáskanál piros fűszerpaprika,
  • 1 marhahúsleves-kocka,
  • csipetnyi cukor,
  • ízlés szerint só.
 

Zöldbableves erdélyiesen elkészítése

  • a zöldbabot megmossuk, letisztítjuk, 
  • kézzel darabokra tördeljük,
  • leveses fazékba tesszük az olajat,
  • rászórjuk a lisztet,
  • folyamatosan kevergetés mellett világos zsemleszínűre pirítjuk, 
  • lehúzzuk a tűzről,
  • belekeverjük a pirospaprikát,
  • azonnal ráöntünk 2 dl hideg vizet, és simára keverjük,
  • ha már nem csomós, beletesszük a zöldbabot, és még ráöntünk 1 liternyi vizet,
  • ha a rántás mégis csomós lett, finom szűrőn szűrjük át,
  • visszatesszük a fazekat a tűzre,
  • belerakjuk a húsleveskockát,
  • a levest fedetlenül felforraljuk,
  • közben néhányszor meg is keverjük,
  • a forrástól számított kb. 20 percig kis lángon főzzük,
  • ha a zöldbab megpuhult, akkor a levesbe tesszük a megmosott és nagyon kis kockákra aprított paradicsomot és a megtisztított, zúzott fokhagymát,
  • a levesből kiveszünk egy decinyit, és simára keverjük a tejföllel,
  • majd beleöntjük a forrásban lévő ételbe,
  • egy pillanatra ismét felforraljuk,
  • csipetnyi cukorral és sóval ízesítjük,
  • végül meghintjük a nagyon apróra vágott kaporral, petrezselyemmel, és lehúzzuk a tűzről.

Nagyon köszönjük a receptet Szeles Olgának!

További receptek, amelyek érdekelhetnek

  • 146
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 146
  •  
  •  
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 − egy =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás