Sült tea, sült gyümölcstea – természetes antibiotikum
Bár sült teát, sült gyümölcsteát ígértem a címben, de valóban egy olyan egészséges csemegét hoztam, ami sokoldalúan felhasználható. Bármilyen gyümölcsből készíthetjük az ízlésünk szerint. Felhasználásának a csak a képzeletünk szab határt. Télen forró vízzel leöntve átmelegít, a kánikulában viszont jeges víz hozzáadásával remek hűsítő válik belőle. Olvasónk mesélte el, hogy készül a téli-nyári üdítő, a sült tea.
Mi az a sült tea?
A sült tea gyüölcsből készül, dese nem szörp, se nem dzsem, se nem lekvár, sem nem kompót, sem nem gyümölcstea. Egy kicsit mindegyik, de valójában egyik sem. Csehországban már 150 éve készítik a nyári befőzéssel párhuzamosan.
A nevem megtévesztő, hisz nem a teát sütjük, hanem gyümölcsök kerülnek a sütőbe. Az eredmény pedig egy karamellizált,mézédes massza lesz, amit aztán kedvünkre fehasználhatunk. Télen forró, nyáron hideg vízzel leönteve kitűnő üdítőital kapunk. Akár koktélok alapanyagáulis használhatjuk. Miután megittuk a finom üdítőt, a gyümölcsöket elfogyaszthatjuk vagy joghurtba keverhetjük.
Sült tea, a 100 %-ban természetes gyümölcskoncentrátum
Előnyei
- A bolti teákkal és szörpökkel ellentétben a házilag készített sült tea nem tartalmaz mesterséges színezékeket és ízfokozókat.
- Nincs koffeintartalma, így gyerekek is fogyaszthatják.
- Fagyasztott gyümölcsből is készíthetjük.
- Cukor helyet mézzel is édesíthetjük, de a nádcukor is kellemes aromát ad neki.
Sült tea készítéshez felhasnálható gyümölcsök:
- Alma,
- körte,
- áfonya,
- cseresznye,
- meggy,
- szeder,
- bodza,
- kajszibarack,
- homoktövis,
- ringló,
- szilva,
- eper,
- őszibarack,
- málna,
- fekete berkenye,
- szőlő,
- banán, narancs.
Készülhet csak egyféle gyümölcsből, de még jobb, ha többfélét keverünk össze. Fűszer gyanánt a fahéj és szegfűszeg mellett mehet még bele csillagánizs, gyömbér vagy kardamon is.
Sült gyümölcstea készítése
Az ötletet a Kertemből tálalva – házias ételek és receptek Facebook csoportba frissen belépő olvasónk, Horváth Adri osztotta meg első bejegyzésként. Igazán szép belépő volt.
„Köszönöm. Sült gyümölcstea készül a kertben termett gyümölcsökből. Alma, körte, aszalt szilva, méz, citrom héja és leve, csillagánizs, szegfűszeg, szegfűbors, boróka, fahéj, kardamom, szerecsendió virága, több órás sütés. Nagyon finom, teaként is iható, joghurtba is keverhető, vagy kenhető kalácsra, kenyérre. A fűszerek miatt igazi természetes antibiotikum, ősszel-télen nagyon hasznos lesz. Bármilyen gyümölcsből elkészíthető.
A feldarabolt almát, körtét (héjastul) és az aszalt szilvát a nagy tepsibe tettem. A felsorolt fűszereket rászórtam, mézzel meglocsoltam, ment rá a citrom reszelt héja és leve, a gyümölcsök közé tettem a citrom megmaradt héját is. Az arányok tetszőlegesek, a fűszereket is szabadon választhatod, ízlés szerint. Addig volt a sütőben (néha kevertem rajta), amíg a gyümölcsök megpuhultak, de nem estek szét és jó sok levet engedtek. Utána kerültek üvegekbe és száraz dunsztba. A sütő maximumon ment, de csak azért, mert nem akartam túl sokáig fűteni a konyhát.
Simán üvegekbe tettem, száraz dunsztban hűltek ki. Tartósító nincs benne. A nyári konyhámban tárolom, ahol 10-15 fok van. Remélem, nem lesz bajuk. Eddig nem csináltam, nincs tapasztalatom.”
Nagyon köszönjük az ötletet Horváth Adrinak!