Zöldbableves erdélyiesen – recept
Ahány ház, annyiféleképp készülnek a legegyszerűbb ételek is. Szeles Olga mint annyi mindent, a zöldbablevest is erdélyiesen készíti. Számomra a kapor és a cukor a legmeglepőbb benne. Lássuk milyen valójában a zöldbableves erdélyiesen Olga módra!
Zöldbableves erdélyiesen receptje
Olga a receptet a Kertemből tálalva – házias receptek Facebook csoportban osztotta meg, ahova szeretettel várunk téged is.
A zöldbab annyira általánosan használt zöldség a magyar konyhában, nem is jut eszünkbe, hogy ez is Amerikából származik. Peruban és Mexikóban már több ezer évvel ezelőtt termesztették. A babot sokáig csak szemesen, frissen vagy szárított formában fogyasztották. Az olaszok voltak az elsők, akik a 18. század végén elkezdték friss zöldségként enni a még éretlen, zsenge babhüvelyeket.
Hozzávalók
- 40 dkg sárga hüvelyű, zsenge zöldbab,
- 4 db kemény paradicsom,
- 3 evőkanál olaj,
- 2 dl tejföl,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 1 csokor kapor,
- 1 csokor petrezselyemzöld,
- 1 púpozott evőkanál liszt,
- 1 teáskanál piros fűszerpaprika,
- 1 marhahúsleves-kocka,
- csipetnyi cukor,
- ízlés szerint só.
Zöldbableves erdélyiesen elkészítése
- a zöldbabot megmossuk, letisztítjuk,
- kézzel darabokra tördeljük,
- leveses fazékba tesszük az olajat,
- rászórjuk a lisztet,
- folyamatosan kevergetés mellett világos zsemleszínűre pirítjuk,
- lehúzzuk a tűzről,
- belekeverjük a pirospaprikát,
- azonnal ráöntünk 2 dl hideg vizet, és simára keverjük,
- ha már nem csomós, beletesszük a zöldbabot, és még ráöntünk 1 liternyi vizet,
- ha a rántás mégis csomós lett, finom szűrőn szűrjük át,
- visszatesszük a fazekat a tűzre,
- belerakjuk a húsleveskockát,
- a levest fedetlenül felforraljuk,
- közben néhányszor meg is keverjük,
- a forrástól számított kb. 20 percig kis lángon főzzük,
- ha a zöldbab megpuhult, akkor a levesbe tesszük a megmosott és nagyon kis kockákra aprított paradicsomot és a megtisztított, zúzott fokhagymát,
- a levesből kiveszünk egy decinyit, és simára keverjük a tejföllel,
- majd beleöntjük a forrásban lévő ételbe,
- egy pillanatra ismét felforraljuk,
- csipetnyi cukorral és sóval ízesítjük,
- végül meghintjük a nagyon apróra vágott kaporral, petrezselyemmel, és lehúzzuk a tűzről.
Nagyon köszönjük a receptet Szeles Olgának!
TÉNYLEG MINDENKI MÁSKÉPP CSINÁLJA ,DE AZÉRT CUKOR,FOKHAGYMA ,MUSTÁRMAG ,ECET ÉS PARADICSOM EGYSZERRE, KAPOR,ÉRDEKES LEHET TALÁN LECSONAK IS LEHETNE NEVEZNI-DE MINDENKI MÁSKÉPP CSINÁLJA – JO .TVÁGYAT HOZZÁ