Temesvári sertésragu galuskával

A temesvári sertésragu galuskával nagyon egyszerű, finom és laktató étel. A galuskát készíthetjük hagyományosan finom lisztből vagy egy kicsit egészségesebben is, ahogy ezt olvasónk is tette. Már mutatom is a hús és a vegyes lisztekből készült galuska receptjét.

temesvári sertésragu galuskával

Temesvári sertésragu galuskával receptje

Temesvári sertésszelet vagy temesvári sertéstokány néven is szokták emlegetni a régi magyaros ételt. Méltán került be a legjobb tokány recepteket tartalmazó válogatásba is.

Hozzávalók

  • 80 dkg sertéstarja,
  • 10 dkg füstölt szalonna,
  • 3 nagyobb fej vöröshagyma,
  • 1-1 paprika és paradicsom (nálam ez 4-5 evőkanál házi lecsó),
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 1 evőkanál pirospaprika,
  • 1 babérlevél,
  • só,
  • bors,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 3 dl tejföl


A galuskához:

  • 10 dkg zabliszt,
  • 10 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt,
  • 20 dkg rétesliszt,
  • 3 tojás,
  • 1 teáskanál só,
  • víz,
  • 2 evőkanál zsír vagy étolaj

Elkészítése

  • A szalonnát apróra vágom,
  • kisütöm a zsírját,
  • majd beleteszem az apróra vágott hagymát,
  • megpirítom,
  • majd picit félrehúzom és hozzáadom a pirospaprikát,
  • visszatéve a tűzre hozzáadom a paprikát és a paradicsomot vagy a lecsót,
  • beleteszem az ujjnyi csíkokra vágott húst,
  • sózom,
  • borsozom, hagyom főni,
  • amikor a hús félpuhára főtt, hozzáadom a babérlevelet,
  • belereszelem a fokhagymát,
  • amikor megfőtt a hús, liszttel elkevert tejföllel behabarom és összeforralom.
  • a galuskához egy nagyobb fazékban felteszek vizet forrni 1 kanál sóval,
  • a liszteket egy tálba szitálom,
  • hozzáadom a tojásokat,
  • megsózom,
  • annyi vizet adok hozzá, hogy ne legyen kemény, de ne legyen folyós sem,
  • gyors mozdulatokkal összeforgatom, nem kell kidolgozni,
  • amikor a víz forr, beleszaggatom,
  • miután feljöttek a víz tetejére, 1-2 percig hagyom még főni,
  • majd kimeregetem,
  • leöblítem,
  • lecsepegtetem,
  • locsolok rá egy kevés olvasztott zsírt vagy olajat,
  • összeforgatom. (ezt a mennyiségű tésztát, három adagban szaggatom ki).

Nagyon köszönjük Szeles Olgának a receptet!

Jó étvágyat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük