Temesvári sertésragu galuskával
A temesvári sertésragu galuskával nagyon egyszerű, finom és laktató étel. A galuskát készíthetjük hagyományosan finom lisztből vagy egy kicsit egészségesebben is, ahogy ezt olvasónk is tette. Már mutatom is a hús és a vegyes lisztekből készült galuska receptjét.
Temesvári sertésragu galuskával receptje
Temesvári sertésszelet vagy temesvári sertéstokány néven is szokták emlegetni a régi magyaros ételt. Méltán került be a legjobb tokány recepteket tartalmazó válogatásba is.
Hozzávalók
- 80 dkg sertéstarja,
- 10 dkg füstölt szalonna,
- 3 nagyobb fej vöröshagyma,
- 1-1 paprika és paradicsom (nálam ez 4-5 evőkanál házi lecsó),
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1 evőkanál pirospaprika,
- 1 babérlevél,
- só,
- bors,
- 1 evőkanál liszt,
- 3 dl tejföl
A galuskához:
- 10 dkg zabliszt,
- 10 dkg teljes őrlésű tönkölyliszt,
- 20 dkg rétesliszt,
- 3 tojás,
- 1 teáskanál só,
- víz,
- 2 evőkanál zsír vagy étolaj
Elkészítése
- A szalonnát apróra vágom,
- kisütöm a zsírját,
- majd beleteszem az apróra vágott hagymát,
- megpirítom,
- majd picit félrehúzom és hozzáadom a pirospaprikát,
- visszatéve a tűzre hozzáadom a paprikát és a paradicsomot vagy a lecsót,
- beleteszem az ujjnyi csíkokra vágott húst,
- sózom,
- borsozom, hagyom főni,
- amikor a hús félpuhára főtt, hozzáadom a babérlevelet,
- belereszelem a fokhagymát,
- amikor megfőtt a hús, liszttel elkevert tejföllel behabarom és összeforralom.
- a galuskához egy nagyobb fazékban felteszek vizet forrni 1 kanál sóval,
- a liszteket egy tálba szitálom,
- hozzáadom a tojásokat,
- megsózom,
- annyi vizet adok hozzá, hogy ne legyen kemény, de ne legyen folyós sem,
- gyors mozdulatokkal összeforgatom, nem kell kidolgozni,
- amikor a víz forr, beleszaggatom,
- miután feljöttek a víz tetejére, 1-2 percig hagyom még főni,
- majd kimeregetem,
- leöblítem,
- lecsepegtetem,
- locsolok rá egy kevés olvasztott zsírt vagy olajat,
- összeforgatom. (ezt a mennyiségű tésztát, három adagban szaggatom ki).
Nagyon köszönjük Szeles Olgának a receptet!
Jó étvágyat!