Retró kókuszos csiga receptje

A kókuszos csiga vagy pontosabban kókuszkrémes csiga igazi klasszikus magyar sütemény. A hosszan elálló édességet már nagyanyáink is szívesen készítették, ha hozzájutottak a kókuszreszelékhez. Gyerekkoromban nálunk is gyakran került az asztalra. Most hogy olvasónk eszembe juttatta, és elárulta a receptet, kedvet kaptam az elkészítéséhez.

kókuszos csiga halom tányéron

Retró kókuszos csiga receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 1 teáskanál cukor
  • 0,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 4 db tojássárgája

A töltelékhez:

  • 4 db tojásfehérje
  • 30 dkg cukor
  • 20 dkg kókuszreszelék

Szóráshoz:

  • porcukor

Kókuszos csiga elkészítése

  • Kevés langyos tejbe beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt,
  • hagyjuk, hogy felfusson.
  • a lisztet a margarinnal és a tojássárgákkal jól összedolgozzuk,
  • majd hozzáadjuk a cukros tejben felfuttattott élesztőt,
  • rugalmas tésztává dolgozzuk (ha szükséges, akkor egy kevés tejet adunk hozzá).
  • két cipót formázunk a tésztából,
  • letakarva kb. fél órát pihentetjük,
  • közben elkészítjük a tölteléket.
  • a tojásfehérjéket vízgőz fölött a cukorral kemény habbá verjük,
  • a vízgőzről levéve hozzákeverjük a 20 dkg kókuszreszeléket,
  • a pihenő idő letelte után az egyik tésztát téglalap alakúra kisodorjuk,
  • a töltelék felét rákenjük,
  • mint a bejglit feltekerjük.
  • 1 cm-es szeletekre vágjuk,
  • kivajazott sütőlemezre helyezzük a csigákat,
  • a tészta másik felével ugyanezt tesszük,
  • 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Tálaláskor még megszórhatjuk porcukorral, de ez el is maradhat.

Nagyon köszönjük a kitűnő retró receptet Hajas Irénnek!

További kókuszos édességek receptje

Nem véletlenül írtam kókuszos édességet a címben, hisz nemcsak kókuszos sütemények receptjét kívánom most megosztani, többek közt finom pohárkrém elkészítési módját is megmutatom. Természetesen lesz köztük sütés nélküli finomság is. Ezek a legjobb kókuszos édességek!

A kozáksapka vagy más néven hólabda finom kókuszos sütemény, amit már nagyanyáink is készítettek. Vidéki nagy lakodalmakban is igen kedvelt sütemény volt. A receptje egyszerű, de az elkészítése kicsit macerás. A végeredmény azonban mindenért kárpótol.

Az édességekről gyakran azt gondoljuk, hogy azok nem illeszthetők be a diétákba, tiltó listán vannak, ha fogyókúráznánk vagy valamilyen betegségben miatt kell kímélően étkeznünk. Az epres-kókuszos túrókrém diétásan készül, így lényegesebben kevesebb kalóriát tartalmaz, mint egy átlagos desszert. Az egyszerű receptű pohárdesszert további előnye, hogy pillanatok alatt összeállítható.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük