Mogyorós sós ropogós receptje
A mogyorós sós ropogós nagyon finom és kiadós sós sütemény. Szilveszterre, vendégváráshoz vagy az esti meccs nézéshez a sör mellé is kitűnő választás.
A török mogyoró (Corylus colurna) a nyírfafélék (Betulaceae) családján belül a mogyoró (Corylus) nemzetségébe tartozó fafaj. A legszebb parkfák egyike, különösen, ha tövétől ágas. Igen mély árnyékot ad.
A török mogyoró fa termése remek tulajdonságokkal rendelkezik, sokoldalúan használható. Megvan benne a diófélék minden jó tulajdonsága, sok fehérjét és a rostot tartalmaz. Jelentős a vas-, foszfor- és káliumtartalma. Sok E-vitamin és B-vitamin található benne. Az összes mogyorófaj közül a török mogyoró olajtartalma a legnagyobb, ennek ellenére sem terheli a szívet és az érrendszert, sőt előnyösen befolyásolja a koleszterinszintet.
A mogyoró hagyományos és változatosan alkalmazható csemege. Az édesipar jellegzetes alapanyaga, mivel a ropogós, rostos magvak kellemes ellentétben állnak a szájban szétolvadó csokoládéval. Számos hagyományos és új édességben alkalmazzák. Gyakran találkozunk vele igényes teasüteményekben, cukrászati termékekben, sós ropogósként is fenséges.
Mogyorós sós ropogós receptje
Hozzávalók
-
500 g finomliszt
-
1 ek só
-
250 g vaj
-
200 g tejföl
-
100 g törökmogyoró darálva
-
1 db egész tojás
-
40 g törökmogyoró durvára vágva
Mogyorós sós ropogós elkészítése
- A hozzávalókból sima tésztát gyúrunk.
- Fóliába csomagolva a hűtőben kb. 2 órát pihentetjük.
- Fél cm vastagságúra kinyújtjuk.
- A tetejét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a mogyoróval.
- Derelyevágóval csíkokra vágjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
- Betoljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe, és 20 perc alatt megsütjük.
- Sütési hőfok: 200°C sütési mód: alul-felül sütés.
További mogyorós sütemény recepetek
Rozsos-kakaós keksz házi mogyorókrémmel töltve. Jól hangzik ugye? Szerintem meglehetősen. Természetesen nem csak a rozsos-kakaós keksz receptjét hoztam el, azt is elárulom, hogy készül a házi mogyorókrém.
Bajor csemegének vagy bécsi csemegének, vagy egyszerűen csak bécsi diónak is hívják azt a finomságot, ami egyszerűen elkészíthető és akár ajándékba is kiváló. A fahéjas-cukros csemege igazi kényeztető finomság. Mind a diónak, mind a mogyorónak nagyon jól áll a fahéj és a cukor együttese.
A földimogyorós csirke receptje a gyorsan, finomat kategóriába tartozik. A pörkölt, sózott földimogyoró, a mustár és a tejszín elegye különlegesen finom ízélményhez juttatnak bennünket. Érdemes elkészíteni, kipróbálni ezt a nem mindennapi, cseppet sem unalmas, csirkéből készült fogást.