Mogyorós sós ropogós receptje

A mogyorós sós ropogós nagyon finom és kiadós sós sütemény. Szilveszterre, vendégváráshoz vagy az esti meccs nézéshez a sör mellé is kitűnő választás.

A török mogyoró (Corylus colurna) a nyírfafélék (Betulaceae) családján belül a mogyoró (Corylus) nemzetségébe tartozó fafaj. A legszebb parkfák egyike, különösen, ha tövétől ágas. Igen mély árnyékot ad.

A török mogyoró fa termése remek tulajdonságokkal rendelkezik, sokoldalúan használható. Megvan benne a diófélék minden jó tulajdonsága, sok fehérjét és a rostot tartalmaz. Jelentős a vas-, foszfor- és káliumtartalma. Sok E-vitamin és B-vitamin található benne. Az összes mogyorófaj közül a török mogyoró olajtartalma a legnagyobb, ennek ellenére sem terheli a szívet és az érrendszert, sőt előnyösen befolyásolja a koleszterinszintet. 

A mogyoró hagyományos és változatosan alkalmazható csemege. Az édesipar jellegzetes alapanyaga, mivel a ropogós, rostos magvak kellemes ellentétben állnak a szájban szétolvadó csokoládéval. Számos hagyományos és új édességben alkalmazzák. Gyakran találkozunk vele igényes teasüteményekben, cukrászati termékekben, sós ropogósként is fenséges.

Mogyorós sós ropogós receptje

Hozzávalók

 A tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 1 ek
  • 250 g vaj
  • 200 g tejföl
  • 100 g törökmogyoró darálva
A tetejére:
  • 1 db egész tojás
  • 40 g törökmogyoró durvára vágva

Mogyorós sós ropogós elkészítése

  • A hozzávalókból sima tésztát gyúrunk.
  • Fóliába csomagolva a hűtőben kb. 2 órát pihentetjük.
  • Fél cm vastagságúra kinyújtjuk.
  • A tetejét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a mogyoróval.
  • Derelyevágóval csíkokra vágjuk.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
  • Betoljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe, és 20 perc alatt megsütjük.
  • Sütési hőfok: 200°C sütési mód: alul-felül sütés.

További mogyorós sütemény recepetek

Rozsos-kakaós keksz házi mogyorókrémmel töltve. Jól hangzik ugye? Szerintem meglehetősen. Természetesen nem csak a rozsos-kakaós keksz receptjét hoztam el, azt is elárulom, hogy készül a házi mogyorókrém.

Bajor csemegének vagy bécsi csemegének, vagy egyszerűen csak bécsi diónak is hívják azt a finomságot, ami egyszerűen elkészíthető és akár ajándékba is kiváló. A fahéjas-cukros csemege igazi kényeztető finomság. Mind a diónak, mind a mogyorónak nagyon jól áll a fahéj és a cukor együttese.

A földimogyorós csirke receptje a gyorsan, finomat kategóriába tartozik. A pörkölt, sózott földimogyoró, a mustár és a tejszín elegye különlegesen finom ízélményhez juttatnak bennünket. Érdemes elkészíteni, kipróbálni ezt a nem mindennapi, cseppet sem unalmas, csirkéből készült fogást.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük