Gesztenyés krémes – saját készítésű gesztenyemasszával is
Gesztenyés krémes az ősz kivételes ajándékából, a szelid gesztenyéből készül, amiből akár magunk is elkészíthetjük a finom habos sütemény alapjául szolgáló gesztenyemasszát. Ha ezt így túl macerásnak találjuk, készen vásárolt gesztenyemasszát is használhatunk a recepthez.
Gesztenyés krémes receptje
Saját készítésű gesztenyemasszát használtam ehhez a nagyon finom süteményhez. Igazi kincs, az ősz ajándéka: a szelíd gesztenye. A feldolgozása nem könnyű, de a belőle készített finomságok feledtetik az emberrel a fáradtságos munkát.
Gesztenyés krémest sütöttem, megunhatatlanul finom.
Jó szívvel ajánlom a receptet…akár diétás változatban elkészítve is tökéletes! 🙂 A receptet Web cukrászda oldalán találtam (Vass Lászlóné, Edit receptje).
Érdemes 1 éjszakán át hűteni, utána lesz az igazi….a legélvezetesebb 😉 – ajánlotta a kiváló receptet Illésné Nagy Mária.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 6 tojás,
- 6 evőkanál cukor,
- csipet só,
- 1 dl olaj,
- 6 evőkanál liszt,
- 1 teáskanál sütőpor,
- 2 evőkanál kakaópor.
A krémhez:
- 3 dl tej,
- 1 csomag vaníliás pudingpor,
- 50 dkg gesztenyepüré,
- 20 dkg vaj,
- 20 dkg nádcukor vagy kristálycukor,
- 1 fiola rum aroma (vagy ízlés szerint rum).
A tetejére:
- 5 dl habtejszín,
- 2 tasak vaníliás cukor,
- 2 tasak habfixáló,
- kb. 5 dkg étcsokoládé, reszelve.
Elkészítése
- A kimért lisztet, sütőport és a kakaóport összekeverjük.
- Egy tálban, (robotgéppel magas fokozaton) a tojásokat a cukorral, sóval habosra keverjük.
- A lisztes keveréket és az olajat 2 részletben hozzákeverjük.
- Sütőpapíros (vagy kikent, lisztezett) tepsibe (24 x 38 cm) öntjük, elsimítjuk.
- 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük.
- Hűlni hagyjuk.
- A krémhez a pudingport összekeverjük a cukorral, a tejjel és sűrűre főzzük, kihűtjük.
- A felengedett gesztenyemasszát a vajjal elkeverjük majd a kihűlt pudingot és a rumot hozzáadjuk, összekeverjük.
- A kihűlt piskótára kenjük, elsimítjuk.
- A tejszínt a vaníliás cukorral és a habfixálóval keményre verjük, a krém tetejére kenjük, étcsokit reszelünk rá. Zöldséghámozóval könnyen és egyszerűen tudunk forgácsokat készíteni.
- Sokkal finomabb lesz a sütemény, ha néhány órát, esetleg egy éjszakán át hűlni hagyjuk.
Tetszőleges formára vágjuk.
Nagyon finom sütemény! 😋
Jó sütögetést kívánok!
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!