Flódni: az almás, mákos és diós csodasüti receptje
A flódni az askenázi zsidó konyhaművészet egyik a legfinomabb, édes, töltött süteménye. Akárcsak a bejgli vagy a zserbó, sok családban az ünnepek, különösen a hanuka és a karácsony elmaradhatatlan süteménye. De miért is ne lehetne az év bármely szakában megsütni? Ahol rendszeresen készül, ott felidézi a téli ünnepek hangulatát, aki pedig még nem sütött, most kipróbálhatja, hogy eldönthesse a család, hogy az ünnepi asztalon is ott illatozzon-e.
Flódni: az almás, mákos és diós csodasüti receptje
Hozzávalók
Tésztához
- 25 dkg sima liszt,
- 25 dkg rétesliszt,
- 25 dkg vaj (vagy 15 dkg vaj, 10 dkg zsír),
- 10 dkg porcukor,
- 3 tojássárga,
- 1 dl fehérbor,
- 1 mokkáskanál sütópor,
- csipet só.
Almás töltelékhez
- 80 dkg alma,
- 2 evőkanál méz,
- 1 citrom leve,
- 1 mokkáskanál fahéj,
- 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg.
Mákos töltelékhez
- 20 dkg darált mák,
- 10 dkg cukor,
- 5 dkg mazsola,
- 1,5 dl fehérbor.
Diós töltelékhez
- 20 dkg darált dió,
- 10 dkg cukor,
- 5 dkg mazsola,
- 1,5 dl fehérbor
+ 2,5 dl sűrű szilvalekvár,
1 tojás
Flódni elkészítése
- A tésztához a száraz anyagokat összevegyítjük.
- A hideg vajjal és a tojássárgákkal összemorzsoljuk (késes robotgéppel a legkönnyebb), majd a hideg borral gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
- Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.
- Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.
- Az almát meghámozva lereszeljük és a levét kinyomkodjuk.
- A citromlével, mézzel, fűszerekkel és a borral megpároljuk. Ha így túl levecses lenne, tegyünk hozzá 1 – 2 evőkanál zsemlemorzsát, vagy kekszmorzsát.
- 1,5 dl fehérbort lábasba öntünk, hozzáadjuk a mazsolát és a cukrot, majd addig melegítjük, míg a cukor felolvad. Ráöntjük a dióra és kihűtjük.
- A mákkal ugyanígy járunk el.
- A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk.
- Egy 25×35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, vagy zsírozzuk, lisztezzük.
- Beleterítjük az egyik tésztalapot, megkenjük a lekvár felével, majd megkenjük a diós töltelékkel.
- Tészta következik, lekvár, mák, tészta, alma és végül a 4. tésztalappal befedjük.
- Villával megszurkáljuk, tojással lekenjük.
- 180 °C-ra előmelegített sütőben 50 – 60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
- A tepsiben hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük fel.
Ha esetleg ezt túl macerásnak találnád, ajánlom figyelmedbe a nem kevésbé finom flódni palacsintát.
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Pethes Juditnak!
Eredeti askenazi flódni receptje
Kaptunk egy kiegészítést a recepthez Kovács Valériától.
„Mindenki másképpen csinálja, de az eredeti askenazi konyhában készült így néz ki.
5 reteg teszta kel, első diós, második mákos, harmadik almás, negyedik szilvalekváros és erre kerül az ötödik lap.
5 tesztalapból áll, amit úgy készítünk el, hogy tepsinagyságúra nyújtjuk, sütőpapírral egyenként lefedjük és egymásra tesszük, majd 1 éjszakára a hütőbe megy. Másnap kezdődhet az összerakása. Majd bemehet a hütőbe. Utána jön a sütés, sülés után hűl a sutemény és megint a hütőbe kelt tenni. Másnap szeletelhető. Soha nem szabad felszeletelni kihűlés előtt, mert belül még meleg a teszta és széteshet. Mindig hűtőben tartjuk szeletelés előtt. Sőt meg az is meg van adva, mit használjunk, ha reggelire keszítjük, akkor vajat kell tenni a tesztájába, ha egy kiadós csirke, vagy marhahüs után, akkor libazsir kell a tésztába.”