Gyógyteák levendulából
A levendula az egyik legkedveltebb gyógy- és fűszernövényünk, amit legtöbben csak gyönyörű lila vagy fehér virágaik miatt tartanak. Pedig sokkal többre hivatott ennél. Különösen a francia konyhában használják fűszerként, a gyógynövényként való hasznosítása is szerte ágazó. Frissen és szárítás után egyaránt hasznosíthatjuk. Most azt gyűjtöttem össze, hogy milyen gyógyteák készülhetnek levendulából és melyiket milyen betegségek, problémák esetén érdemes kortyolgatni.
Gyógyteák levendulából
Gyógynövényként a keskenylevelű levendulát (Lavandula angustifolia), egyszerűbb nevén a francia levendulát érdemes használni, mert ennek a legnagyobb az illóolaj tartalma, így ebben van a legtöbb hatóanyag.
A levendula szedés általános szabályait betartva egész évi levendula teához szükséges menyiséget elraktározhatjuk. Szinte az egész országban találunk szedd magad levendula helyeket.
A levendula szárított formában is hosszú ideig megőrzi illóolaj tartalmát, így nem csak a virágzás 5-6 hetében alkalmazhatjuk. Sötét, száraz helyen szárítva színéből és illóolaj tartalmából is csak keveset veszít. A levendula gyógyteát egyaránt készíthetjük a virágok leforrázásával és rövid ideig tartó főzéssel is. Mindkét elkészítési módnál fontos az edényt lefedni, hogy az illóolaj ne távozzon el.
Migrén ellen: 1 liter vízzel leforrázunk 20 g szárított levendulát, 5 percig hagyjuk állni, mézzel édesíthetjük.
Légúti betegségekre: 1 liter vízzel leforrázunk 20 g levendulavirágot és 20 g fodormentalevelet. Naponta háromszor egy csészényit érdemes fogyasztani.
Nyugtatóként: 3-4 teáskanál szárított levendulát leforrázunk egy csészényi vízzel, 10 percig állni hagyjuk. Mézzel fogyasztjuk.
Alvászavar, idegesség ellen: 2 teáskanál levendulavirágot forrázzunk le csészényi vízzel, hagyjuk 10 percig állni, majd szűrjük le. Lefekvés előtt 1-2 csészényi tea elfogyasztása ajánlott .
Idegeskedésből, stresszből, lelki problémákból származó gyomorfájásra: 2 teáskanál levendulavirágot forrázzunk le egy csészényi vízzel, hagyjuk 10 percig lefedve, majd szűrjük le. Étkezések után fogyasszuk. Még hatásosabb, ha a levendulával együtt más emésztésjavító növényeket, pl ánizs, borsmenta, citromfű, édeskömény, ezerjófű, ginszeng, gyömbér, lestyán is kerül a teába.
Kedélyjavítóként és fogyasztószerként: 5 g levendulavirág és 15 g zsálya keverékét egy 1 liter vízzel forrázzunk le. Jól lehűtve fogyasszuk.
A levendulából lehet-e illetpermetet csinálni, és hogyan?
Házi módszerekkel illatpermetet nem szerintem nem lehet csinálni, lepárlással készítik nagyüzemben. Minden jót kívánok: Jucó