Sonkás brokkolilepény receptje
A sonkás brokkolilepény azt hiszem nálam betalált. Imádom a brokkolit és az összes hozzávalóját. Most már csak az maradt hátra, hogy sűrgősen bevásároljam a hozzávalókat.
Sonkás brokkolilepény receptje
„Egyszerű és nagyszerű kategóriába sorolható receptet ajánlok a figyelmetekbe.
Brokkoli rajongóknak feltétlenül ajánlom az elkészítését.
A brokkolival ismerkedőknek, barátkozóknak pedig ígérem, hogy nem fog csalódást okozni ;)” – szólnak Illésné Nagy Mária ajánló szavai.
Hozzávalók
Tésztához:
- 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt / vagy fehér liszt,
- 1 tojás,
- 1/2 teáskanál só,
- 5 dkg puha vaj,
- 5 evőkanál hideg víz.
Töltelékhez:
- 50 dkg brokkoli,
- 10 dkg nyers, füstölt sonka (pl. fekete erdei),
- 8 dkg ementáli sajt (vagy tetszőleges fajta),
- 2,5 dl tejszín,
- 3 tojás,
- 1 mokkáskanál só,
- fehérbors (kb .1/3 mokkáskanál),
- 2 csipet szerecsendió.
Formához:
- vaj
Elkészítése
A tészta hozzávalóit összeállítjuk, sima tésztává gyúrjuk. Egy 26 cm átmérőjű kerek formát (legalább 3 cm magas oldala legyen) vajjal kikenünk és a tésztával kibéleljük. Letakarva, 30 percre hűtőbe tesszük.
A brokkolit rózsáira szétszedjük, vízzel leöblítjük, forrásban lévő, enyhén sós vízben kb. 5 percig főzzük. Szűrőkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük, hűlni hagyjuk.
A sonkát vékony csíkokra vágjuk.
A sajtot lereszeljük.
A tejszínt összekeverjük a tojásokkal, sóval, fűszerekkel és a reszelt sajt 2/3 részével.
A tésztát elővesszük, villával több helyen megszurkáljuk, a brokkolit rárakosgatjuk, a sonkát rászórjuk (kicsit a brokkoli közé igazgatjuk) és körben, egyenletesen ráöntjük a tejszínes masszát. A maradék sajtot a tetejére szórjuk.
190 fokos sütőbe tesszük és kb. 35 – 40 percig
sütjük.
Melegen és hidegen is nagyon finom.
Jó étvágyat kívánok! 😋🥦
Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!