Fahéjas-cukros csemege dióból és mogyoróból
Bajor csemegének vagy bécsi csemegének, vagy egyszerűen csak bécsi diónak is hívják azt a finomságot, ami egyszerűen elkészíthető és akár ajándékba is kiváló. A fahéjas-cukros csemege igazi kényeztető finomság. Mind a diónak, mind a mogyorónak nagyon jól áll a fahéj és a cukor együttese. A Balkonada blog találkozóján kaptam Farkas Ancsától egy jó nagy adagot a fahéjas finomságból. Természetesen amint megkóstoltam, rögtön elkértem a receptet. Ancsa a következő szavakat írta a recept mellé: „Én karácsonyra kisebb tálkákba, vagy celofánzacskókba csomagolom, és elajándékozom. Nekem van hozzá saját dióm, mogyoróm. Jó étvágyat hozzá!”.
Fahéjas-cukros csemege receptje
Hozzávalók
- 150 gr víz,
- 300 gr mogyoró vagy dió,
- 150 gr kristálycukor,
- egy csapott teáskanál őrölt fahéj,
- 1/2 teáskanál sütőport
Elkészítése
- tedd egy jó nagy teflonserpenyőbe a vizet és a magokat és kezdd el főzni,
- amikor már csak kevés víz van rajta, tegyél rá 150 gr kristálycukrot, egy csapott teáskanál őrölt fahéjat, és 1/2 teáskanél sütőport,
- ekkor már nem hagyhatod magára egy pillanatra sem,
- előbb nyúlós, nyálkás lesz, majd egyetlen pillanat alatt olyanná válik, mintha megszórták volna homokkal,
- abban a pillanatban borítsd ki az előre odakészített sütőpapírra,
- ha tovább hagyod, egy pillanat múlva elkezd fényesedni, karamellizálódni és akkor nem tudod visszacsinálni.
Nagyon köszönöm Ancsának a remek csemege receptet!
Jó étvágyat!