Ázsiai gombás-bébispenótos ínyenc tészta
Az ázsiai gombás-bébispenótos tészta olyan tartalmas és ízgazdag étel, hogy még a húsimádók sem hiányolják belőle a húst. A kétféle gomba és a sokféle fűszernövény összhangja igazán kellemes ízt eredményez.
„Finom, egyszerűen elkészíthető tésztaétel volt az ebédünk.
A shimeji gomba kitűnő antioxidáns forrás, B3 vitaminban (niacinban), fehérjében, rostban gazdag. A shiitake gomba B vitaminban, cinkben, káliumban, aminosavakban gazdag, ismert tumorgátló és vérkeringési zavarokat enyhítő hatása van, gyógygomba! Érdemes fogyasztani akár frissen vagy szárított formában, tésztákhoz remekül passzol, remek húspótló.” – ajánlotta figyelmünkbe Illésné Nagy Mária a finom tésztaételt és receptjét.
Marikától már rengeteg kitűnő receptet kaptunk. A shiitake gomba felhaszálására is láttunk már tőle példát. A pirított lazacderékhoz például batátapürét és chiliszószos shiitake gombát ajánlott.
Ázsiai gombás-bébispenótos ínyenc tészta
Hozzávalói
- 1 evőkanál olívaolaj,
- 10 dkg kockázott bacon,
- 1 csomó újhagyma,
- kb. 20 dkg shiitake és shimeji gomba vegyesen,
- só,
- bors,
- kakukkfű – ízlés szerint,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 4 dl tejszín,
- 1 teáskanál étkezési keményítő (vagy pici liszt, sűrítőanyag),
- 10 dkg bébispenót (lehet sima spenótot használni hozzá),
- száraztészta, tetszés szerinti fajta,
- füstölt sajt reszelve.
Gombás-bébispenótos tészta elkészítése
- Az olívaolajon sütni kezdjük a kockára vágott bacont, ha megpirult adjuk hozzá a szárával együtt felkarikázott újhagymát.
- Hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott shiitake és a shimeji gombát.
- Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük.
- Kissé elfőzzük a levét, felöntjük tejszínnel, összeforraljuk.
- Pici vízben simára keverjük az étkezési keményítőt, hozzáadjuk, szószos állagúra besűrítjük.
- A leöblített, leszárított bébispenótot beleforgatjuk, ha kellően összeesett, elkészültünk.
- A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük és a mártáshoz borítjuk.
- Tetejére füstölt sajtot reszelünk, azonnal tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok! 😋
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!