Tavaszi zöldségleves gazdagon, petrezselymes túrógombóccal
Tavasszal, amikor a hosszú tél után minden vitamintartalékunk lemerült és a tavaszi fáradtság nehezíti napjainkat, igazán jól jönnek a vitamindús, friss ízek. A tavaszi zöldségleves gazdagon önmagában is kitűnő választás, petrezselymes túrógombóccal tálalva igazi ízorgia.
A magyar konyhában fontos szerepet töltenek be a levesek. A gyerekek és a fiatal felnőttek általában nem szeretik, főleg a zöldségleves van az „utálom” ételek ranglistáján. Aztán, ahogy múlnak az évek, egyre fontosabb lesz a meleg, ízletes folyadék. Szerencsére a levesek gyorsan elkészíthetőek és különösen egy zöldséglevest mindig a saját ízlésünkre formálhatunk. A friss zöldségek elegye csodás vitamindús és laktató ételt eredményez.
Illésné Nagy Mária ajánlása: „Finom tavaszi leves gazdagon: friss, zsenge zöldségekkel készült. A sós, apró túrógombócokkal még ízletesebb lett és a petrezselyemzöldet sem sajnáltam belőle… 😋”
Tavaszi zöldségleves gazdagon, petrezselymes túrógombóccal hozzávalói
- 2 evőkanál zsiradék (olívaolaj/zsír),
- 3 sárgarépa,
- 2 fehérrépa,
- 1 kisebb karalábé,
- 1 fej vöröshagyma,
- 30 dkg csiperke gomba,
- 5 közepes újburgonya,
- só, bors ízlés szerint,
- 1 Maggi leves kocka (zöldség vagy húsleves),
- nagy csipet őrölt kömény,
- 3 szál petrezselyemzöld.
Túrógombóchoz:
- 20 dkg túró,
- 1 tojás,
- 1 maréknyi liszt,
- só,
- fél csokor friss petrezselyemzöld.
Tavaszi zöldségleves gazdagon, petrezselymes túrógombóccal elkészítése
- a répákat megtisztítjuk,
- tetszés szerint feldaraboljuk, szeleteljük, a
- karalábét aprítjuk,
- a vöröshagyma héját lehúzzuk,
- egy edényben a zsiradékon pirítani kezdjük a feldarabolt zöldségeket (répák, karalábé, hagyma egészben),
- sózzuk, borsozzuk,
- hozzáadjuk a nagyobb kockákra vágott gombát,
- kevergetjük, mehet hozzá a ledörzsölt héjú újburgonya,
- engedjük fel vízzel,
- tegyük bele a Maggi kockát, őrölt köményt,
- főzzük addig amíg megpuhulnak a zöldségek,
- amíg fő a leves elkészítjük a levesbetétet,
- a túróhoz ütjük a tojást,
- hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet,
- sóval ízesítjük,
- liszttel összekeverjük,
- ha megfőttek a zöldségek,
- apró gombócokat gömbölyítünk,
- a gyöngyöző leveshez adjuk,
- rövid ideig főzzük (lehet még vizet tenni hozzá),
- a legvégén beleszórjuk a felaprított friss petrezselyemzöldet,
- kóstoljunk, fűszerezzünk, ha szükséges,
- forrón, azonnal tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok! 🥣🥄
Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!