Sajtos roló egyszerű töltelékkel
A legfinomabb ételek nem épp fogyókúrásak. A sajtos roló sem nevezhető annak, de néha azért csak megengedhetjük magunknak. A gyors és egyszerű, leveles tésztából készülő, krémmel töltött vendégvárónak biztos nem tudnak ellenállni a vendégek.
Illésné Nagy Máriától kaptuk a kitűnő receptet. „Sós és édes variációban készítettem el, egyik finomabb mint a másik 🙂 Vendégvárásra, a közelgő ünnepekre, a tervezett sütemények listájára ajánlom jó szívvel…
Előrebocsájtom, hogy a sajtos roló tölteléke ebben az esetben a gyors változat, krémsajt és mascarpone keveréke.
Gyorsan elkészíthető, nagyon finom, igaz, nagyon laktató, de hát az ünnepekre való tekintettel egy kis bűnbeesés megbocsátható… 😉 🎄”
Sajtos roló hozzávalói
11 darab rolóhoz elég a töltelék
- 1 mirelit leveles tészta vagy az előre kinyújtott, sütésre kész változat,
- kúp alakú habroló formák,
- olaj,
- 1 tojás,
- 40 dkg natúr krémsajt (tömlős),
- 20 dkg mascarpone,
- kb. 15 dkg füstölt sajt a hempergetéshez.
Sajtos roló elkészítése
- a sütőt melegítsük elő 200 fokra,
- ha mirelit leveles tésztát használunk időben vegyük elő a mélyhűtőből, hagyjuk felolvadni,
- nyújtsuk ki vékonyra,
- 2 cm széles csíkokra vágjuk fel,
- a roló formákat pici olajjal kenjük le vékonyan,
- spirál formában kezdjük feltekerni rá a tésztát, úgy hogy kicsit mindig fedje az előző réteget,
- tegyük zsírpapírral bélelt tepsire egymástól kicsit távolabb,
- kenjük le felvert tojással,
- sütőben süssük szép pirosra, kb. 20 perc alatt,
- ha megsült vegyük ki a sütőből és rögtön csúsztassuk le a fomáról a rolókat. Ha hagyjuk kihűlni, nem fog sikerülni a törésmentes eltávolítás….
- a sajtos tölteléket keverjük össze,
- tegyük habzsákba és töltsük meg az időközben teljesen kihűlt rolókat,
- a két végén hagyjuk kissé túlfolyni majd középen megfogva mártsuk bele a reszelt sajtba.
Helyezzük kínálótálra..
Érdemes közvetlenül a vendégek érkezése előtt elkészíteni, ugyanis „sajnos” a tölteléktől elkezd puhulni a ropogós tészta…
Jó sütögetést kívánok! 🙂
El fogom készíteni a főzött krémes változatát is a sajtos rolónak, az sem kutya, sőt az az igazi… 😉
Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!
Természetesen hamarosan az édes, krémes roló receptjét is megmutatom.