Rugelach, a finom töltött sütemény receptje
A rugelach különböző édes töltelékkel (lekvár, dió, mazsola, fahéj, vagy csoki) töltött kifli. A zsidó eredetű sütemény receptje egyszerű, gyorsan készül, még keleszteni sem kell.
Rugelach, az ünnepi zsidó sütemény
Illésné Nagy Máriától érkezett a kakaós rugelach receptje, amit változtatás nélkül közlök.
„Ez a helyes kis sütemény nem véletlenül okoz függőséget mindenkinél, aki ismeri. Hihetetlenül finom, egyszerű, nem lehet belőle eleget készíteni, mert egyszerűen eteti magát!
„A rugelach, ez a különböző édes töltelékkel megtöltött kifli,- lekvár, dió, fahéj, aszalt gyümölcsök vagy csoki – zsidó recept, állítólag lengyel gyökerekkel. Sajnos nem gyakori sütemény az asztalon, a hagyomány szerint évente csupán két ünnepre sütik. A rugelach Amerikában lett nagyon népszerű. Hagyományosan hanukai (a makkabeus szabadságharc örömünnepe), valamint tu bisváti (a fák újévének ünnepe) sütemény, vagyis e két alkalommal került és kerül ma is a zsidó családi asztalra.” – Google
Többféle recept ismert az elkészítéséhez. Én jó néhány évvel ezelőtt akadtam rá a neten, aztán elkészítettem és teljesen a rabja lettem, illetve a családom, ismerőseim is.
Mióta a blogomra felkerült a receptje, rengetegen elkészítettétek már. A sok visszajelzésből kiderült, hogy mások is hamar a rabjává váltak.
Ha nem ismeritek, feltétlenül ajánlom az elkészítését, méghozzá rögtön dupla, tripla adaggal kezdve…meglátjátok majd miért mondtam.”
Hozzávalók – 32 darabhoz
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- csipet só
- 1 és fél evőkanál cukor
- 4 evőkanál natúr krémsajt (mascarpone)
- 2 evőkanál tejföl
- 1 tojássárgája
Elkészítése
- A liszthez adjuk a sót, a cukrot és a vajjal elmorzsoljuk.
- A krémsajtot, a tojássárgáját és a tejfölt hozzáadjuk, jó alaposan kidolgozzuk,
- két cipóra osztjuk,
- folpackba csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük.
- Ezután, 30 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, majd lekenjük tojásfehérjével,
- megszórjuk natúr kakaóval elkevert cukorral, (lehet bátran!).
- 16 felé vágjuk átlósan,
- egyenként szorosan feltekerjük,
- lekenjük tojásfehérjével,
- tepsire sorakoztatjuk,
- és 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük,
- A sütőből kivesszük és rögtön, forrón lekenjük méz és pici víz keverékével. Fontos, hogy ezt forrón tegyük, mert ettől lesz fényes, szép és a forró sütin megköt, megszárad a méz, mire kihűl…
Vigyázat! Hajlamos pillanatok alatt köddé válni….
Jó sütögetést kívánok! Jó nassolást kívánok!
Megjegyzés: igen, jól látjátok, nincs benne semmilyen kelesztőanyag.
Elárulok egy titkot is, előfordult már hogy kifelejtettem a tésztából a cukrot (van ilyen is ) és képzeljétek szinte nem is hiányzott belőle, de természetesen cukorral készítve ízletesebb. Ez csak egy véletlenszerű alternatíva…
Tipp: célszerű rögtön dupla adaggal indítani! Nagyon kapós…
Készülhet őrölt fahéj és porcukor keverékével is a töltelék vagy akár vegyesen is: kakaós – fahéjas kivitelben is, nagyon finom.
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!