Rugelach, a finom töltött sütemény receptje

A rugelach különböző édes töltelékkel (lekvár, dió, mazsola, fahéj, vagy csoki) töltött kifli. A zsidó eredetű sütemény receptje egyszerű, gyorsan készül, még keleszteni sem kell.

kakaós rugelach halom tányéron

Rugelach, az ünnepi zsidó sütemény

Illésné Nagy Máriától érkezett a kakaós rugelach receptje, amit változtatás nélkül közlök.

„Ez a helyes kis sütemény nem véletlenül okoz függőséget mindenkinél, aki ismeri. Hihetetlenül finom, egyszerű, nem lehet belőle eleget készíteni, mert egyszerűen eteti magát!

„A rugelach, ez a különböző édes töltelékkel megtöltött kifli,- lekvár, dió, fahéj, aszalt gyümölcsök vagy csoki – zsidó recept, állítólag lengyel gyökerekkel. Sajnos nem gyakori sütemény az asztalon, a hagyomány szerint évente csupán két ünnepre sütik. A rugelach Amerikában lett nagyon népszerű. Hagyományosan hanukai (a makkabeus szabadságharc örömünnepe), valamint tu bisváti (a fák újévének ünnepe) sütemény, vagyis e két alkalommal került és kerül ma is a zsidó családi asztalra.” – Google

Többféle recept ismert az elkészítéséhez. Én jó néhány évvel ezelőtt akadtam rá a neten, aztán elkészítettem és teljesen a rabja lettem, illetve a családom, ismerőseim is.

Mióta a blogomra felkerült a receptje, rengetegen elkészítettétek már. A sok visszajelzésből kiderült, hogy mások is hamar a rabjává váltak.

Ha nem ismeritek, feltétlenül ajánlom az elkészítését, méghozzá rögtön dupla, tripla adaggal kezdve…meglátjátok majd miért mondtam.”

Hozzávalók – 32 darabhoz

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • csipet só
  • 1 és fél evőkanál cukor
  • 4 evőkanál natúr krémsajt (mascarpone)
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 tojássárgája

Elkészítése

  • A liszthez adjuk a sót, a cukrot és a vajjal elmorzsoljuk.
  • A krémsajtot, a tojássárgáját és a tejfölt hozzáadjuk, jó alaposan kidolgozzuk,
  • két cipóra osztjuk,
  • folpackba csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük.
  • Ezután, 30 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, majd lekenjük tojásfehérjével,
  • megszórjuk natúr kakaóval elkevert cukorral, (lehet bátran!).
  • 16 felé vágjuk átlósan,
  • egyenként szorosan feltekerjük,
  • lekenjük tojásfehérjével,
  • tepsire sorakoztatjuk,
  • és 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük,
  • A sütőből kivesszük és rögtön, forrón lekenjük méz és pici víz keverékével. Fontos, hogy ezt forrón tegyük, mert ettől lesz fényes, szép és a forró sütin megköt, megszárad a méz, mire kihűl…

Vigyázat! Hajlamos pillanatok alatt köddé válni….

Jó sütögetést kívánok! Jó nassolást kívánok!

Megjegyzés: igen, jól látjátok, nincs benne semmilyen kelesztőanyag.

Elárulok egy titkot is, előfordult már hogy kifelejtettem a tésztából a cukrot (van ilyen is ) és képzeljétek szinte nem is hiányzott belőle, de természetesen cukorral készítve ízletesebb. Ez csak egy véletlenszerű alternatíva…

Tipp: célszerű rögtön dupla adaggal indítani! Nagyon kapós…

Készülhet őrölt fahéj és porcukor keverékével is a töltelék vagy akár vegyesen is: kakaós – fahéjas kivitelben is, nagyon finom.

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük