Ropogós fehér kenyér házilag

A máreddig is megosztott sok kenyér recept mellé most egy újabb hoztam. Akinek az eddigi receptek valamiért nem váltak be, annak érdemes ezt kipróbálnia. Már mutatom is, hogy készül a ropogós fehér kenyér házilag.

fehérkenyér házilag

Ropogós fehér kenyér házilag receptje

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt,
  • 1,5 dl langyos víz,
  • 1 csapott teáskanál cukor,
  • 2,5 dkg élesztő,
  • 1 tesáknál só,
  • 1 evőkamnál olaj,
  • még egyszer 1,5 dl langyos víz,
  • 1 kávéskanál olaj a tál kikenéséhez.

Ropogós fehér kenyér házilag elkészítése

  • A lisztet beleteszem a robotgép táljába.
  • középre mélyedést készítek, ebbe beleöntöm a 1,5 dl langyos vízet, amibe előzőleg feloldottam egy csapott teáskanál cukrot.
  • Belemorzsolok 2,5 dkg élesztőt.
  • Ha „felfutott”- kb 8 perc – hozzáadok 1 teáskanál sót,1 evőkanál olajat, és újabb 1,5 dl langyos vizet.
  • Kanállal összeforgatom, majd géppel kidagasztom. /jó 10 percig/
  • Átrakom egy kávéskanálnyi olajjal kikent tálba, meleg helyen, kb. 3/4 óra alatt duplájára kelesztem.
  • Gyúródeszkán lazán átgyúrjuk, hosszúkás cipóra formázzuk és sütőpapírral bélelt jénai tálba emeljük.
  • Újból hagyjuk kelni kb.20 percet.
  • Utána éles késsel 3-4 csíkban bevágjuk,vízzel lespricceljük./a jénai fedelét is belül/.
  • Lefedve tesszük 200 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe 25-30 percre, majd levesszük a fedőt, visszavesszük a hőt 180-ra és piros ropogósra sütjük 15-20 perc. Az idő attól függ, milyen a sütőd. Látni rajt, ha jó.
  • Ha kész,forrón lespricceljük vízzel.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük