Rizskoch (rizskoh), azaz rizsfelfújt citrommal
A rizskoch (ejtsd rizskoh), vagy magyarosan rizsfelfújt mindig a gyerekkoromat juttatja eszembe. Mindenki szerette a családban, ezért elég gyakran készítette anyukám ezt a gyors és egyszerű édességet. Általában egy leves után második fogásként ettük és természetesen házi baracklekvár kerül mellé.
Rizskoch hozzávalói – 4 személyre
- 35 dkg rizs,
- 0,5 l víz,
- 0,5 l tej,
- 1 késhegynyi só,
- 10 dkg vaj,
- 12 dkg cukor,
- 3 db tojás,
- fél citrom reszelt héja,
- 1 ek zsemlemorzsa,
- mazsola ízlés szerint.
Rizskoch elkészítése
- a rizst váltott vízben alaposan megmossuk,
- lábosba tesszük,
- felöntjük fél l hideg vízzel,
- megsózzuk,
- néha megkeverve, lefedve addig főzzük, míg az összes vizet magába szívja,
- ekkor hozzáöntjük a hideg tejet,
- felforraljuk,
- nagyon kis lángon, lefedve, néha megkeverve megfőzzük a rizst,
- hagyjuk kihűlni,
- a vajat és a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral,
- hozzáadjuk a reszelt citromhéjat,
- a tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá verjük,
- először a vajas keveréket adjuk a rizshez,
- majd jöhet a kevés vízben beáztatott mazsola,
- majd óvatosan a tojásfehérjehabot is hozzákeverjük,
- kivajazott és zsemlemorzsával megszórt tepsibe öntjük, elsimítjuk,
- közepes lángon készre sütjük, akkor jó, ha a teteje kicsit megpirul.
Szerintem házi baracklekvárral a legfinomabb, de adhatunk hozzá bármiylen befőttet vagy csokoládé szószt is.
Egy baj lehet vele: ha a család imádja a tejberizst is és otthon vannak, előfordulhat, hogy a mire sütnénk, már nem marad a riszből.