Mazsolás fonott kalács recept

Finom, foszlós mazsolás fonott kalács receptet hoztam Wolf Márta konyhájából. Önmagában is fogyaszthatjuk, de ínyencek lekvárral vagy nutellával is megkenhetik.

mazsolás fonott kalács

Mazsolás fonott kalács receptje

A kalács finom búzalisztből tejjel, vajjal és tojással dagasztott, kelt, foszlós bélű, édes ízű sült tésztaféle. Magyar hagyományok szerint ünnepekre készítik. A kalács szó szláv eredetű és a kalács eredeti kerek formájára utal. Formája szerint a kalács lehet kerek és hosszúkás alaprajzú, telt, lyukas közepű és rácsosan alakított, fonatlan és fonott.

Wolf Márta : „Mazsolás kalácsot sütöttem. Kár volt a formában sütni, olyan szép volt, így kicsit kocka alakú lett.”

Hozzávalók

  • 1/2 kg sima liszt,
  • kb. 3 dl tej,
  • 1 tojás sárgája,
  • 1/2 dl olaj vagy olvasztott vaj,
  • pici só,
  • 3 púpos evőkanál krisálycukor,
  • 2,5-3 dkg élesztő,
  • egy jó nagy marék nagyszemű mazsola, forró vízben jól megmosva,
  • 1 tojás a kenéshez.

Mazsolás fonott kalács elkészítése

  • kevés langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt,
  • a hozzávalókból kelt tésztát dagasztunk,
  • vajat folyós állapotban, de langyosan adjuk a liszthez,
  • belerakjuk a mazsolát is,
  • duplájára kelesztjük (kb. 1 óra),
  • a tésztát négy felé osztjuk,
  • mindegyik tészta részből rudat sodorunk,
  • négyes fonással összefonjuk a tésztarudakat,
  • további 30 percig pihentetjük,
  • felvert tojással lekenjük a fonott kalácsot,
  • 170 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük,
  • amikor kivesszük a sütőből, cukros vízzel finoman, ecsettel átkenjük.

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Wolf Mártának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük