Mazsolás fonott kalács recept
Finom, foszlós mazsolás fonott kalács receptet hoztam Wolf Márta konyhájából. Önmagában is fogyaszthatjuk, de ínyencek lekvárral vagy nutellával is megkenhetik.
A kalács finom búzalisztből tejjel, vajjal és tojással dagasztott, kelt, foszlós bélű, édes ízű sült tésztaféle. Magyar hagyományok szerint ünnepekre készítik. A kalács szó szláv eredetű és a kalács eredeti kerek formájára utal. Formája szerint a kalács lehet kerek és hosszúkás alaprajzú, telt, lyukas közepű és rácsosan alakított, fonatlan és fonott.
Wolf Márta : „Mazsolás kalácsot sütöttem. Kár volt a formában sütni, olyan szép volt, így kicsit kocka alakú lett.”
Mazsolás fonott kalács hozzávalói
- 1/2 kg sima liszt,
- kb. 3 dl tej,
- 1 tojás sárgája,
- 1/2 dl olaj vagy olvasztott vaj,
- pici só,
- 3 púpos evőkanál krisálycukor,
- 2,5-3 dkg élesztő,
- egy jó nagy marék nagyszemű mazsola, forró vízben jól megmosva,
- 1 tojás a kenéshez.
Elkészítése
- kevés langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt,
- a hozzávalókból kelt tésztát dagasztunk,
- vajat folyós állapotban, de langyosan adjuk a liszthez,
- belerakjuk a mazsolát is,
- duplájára kelesztjük (kb. 1 óra),
- a tésztát négy felé osztjuk,
- mindegyik tészta részből rudat sodorunk,
- négyes fonással összefonjuk a tésztarudakat,
- további 30 percig pihentetjük,
- felvert tojással lekenjük a fonott kalácsot,
- 170 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük,
- amikor kivesszük a sütőből, cukros vízzel finoman, ecsettel átkenjük.
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Wolf Mártának!