Mazsolás fonott kalács recept

Finom, foszlós mazsolás fonott kalács receptet hoztam Wolf Márta konyhájából. Önmagában is fogyaszthatjuk, de ínyencek lekvárral vagy nutellával is megkenhetik.

mazsolás fonott kalács

A kalács finom búzalisztből tejjel, vajjal és tojással dagasztott, kelt, foszlós bélű, édes ízű sült tésztaféle. Magyar hagyományok szerint ünnepekre készítik. A kalács szó szláv eredetű és a kalács eredeti kerek formájára utal. Formája szerint a kalács lehet kerek és hosszúkás alaprajzú, telt, lyukas közepű és rácsosan alakított, fonatlan és fonott.

Wolf Márta : „Mazsolás kalácsot sütöttem. Kár volt a formában sütni, olyan szép volt, így kicsit kocka alakú lett.”

Mazsolás fonott kalács hozzávalói

  • 1/2 kg sima liszt,
  • kb. 3 dl tej,
  • 1 tojás sárgája,
  • 1/2 dl olaj vagy olvasztott vaj,
  • pici só,
  • 3 púpos evőkanál krisálycukor,
  • 2,5-3 dkg élesztő,
  • egy jó nagy marék nagyszemű mazsola, forró vízben jól megmosva,
  • 1 tojás a kenéshez.

Elkészítése

  • kevés langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt,
  • a hozzávalókból kelt tésztát dagasztunk,
  • vajat folyós állapotban, de langyosan adjuk a liszthez,
  • belerakjuk a mazsolát is,
  • duplájára kelesztjük (kb. 1 óra),
  • a tésztát négy felé osztjuk,
  • mindegyik tészta részből rudat sodorunk,
  • négyes fonással összefonjuk a tésztarudakat,
  • további 30 percig pihentetjük,
  • felvert tojással lekenjük a fonott kalácsot,
  • 170 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük,
  • amikor kivesszük a sütőből, cukros vízzel finoman, ecsettel átkenjük.

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Wolf Mártának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük