Kozáksapka, kókuszos finom sütemény receptje

A kozáksapka vagy más néven hólabda finom kókuszos sütemény, amit már nagyanyáink is készítettek. Vidéki nagy lakodalmakban is igen kedvelt sütemény volt. A receptje egyszerű, de az elkészítése kicsit macerás. A végeredmény azonban mindenért kárpótol.

Kozáksapka sütemények tányéron

Kozáksapka receptje

Hozzávalók

Tésztához

8 db tojás,
400 g porcukor,
250 g finomliszt,1 csomag sütőpor,
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
1 evőkanál vaj vagy olaj a tepsi kikenéséhez,
1 evőkanál finomliszt a tepsi kikenéséhez.

Krémhez

450 ml tej,
3 evőkanál finomliszt,
380 g vaj vagy margarin,
300 g porcukor,
30 ml rum,

Oldalára és a tetejére

10 dkg kókuszreszelék,
4 evőkanál cukrozatlan kakaópor,
4 evőkanál porcukor,
50 g vaj,
2 evőkanál citromlé.

Kozáksapka elkészítése

  • Először a tésztát készítjük el, ehhez a tojásokat szétválasztjuk.
  • A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral.
  • Az átszitált iszthez hozzáadjuk a sütőport és a kakaóport.
  • A tojások fehérjét keményre verjük, majd felváltva a sárga masszához adagoljuk a lisztet és a tojásfehérje habot, vigyázva, hogy ne törjön össze a hab.
  • A tepsit kivajazzuk, majd az egy kanál lisztet elszórjuk rajta.
  • A tepsibe öntjük a tésztát, és előmelegített sütőben közepes hőfokon tűpróbáig sütjük.
  • Amíg sül, elkészítjük a krémet.
  • A tejet a liszttel teljesen simára kikeverjük, és sűrűre főzzük, majd kihűtjük.
  • Habosra keverjük a porcukrot a vajjal.
  • A vajas masszába beleöntjük és jól eldolgozzuk a kihűlt lisztes masszát.
  • Beleöntjük a rumot, ez el is maradhat.
  • A kihűlt kakaós tésztát 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
  • Minden darabot keresztben kettévágunk, és megkenjük egy teáskanálnyi krémmel,
  • ráhelyezzük a tetejét,
  • az oldalát is körbekenjük a krémmel,
  • kókuszreszelékbe beleforgatjuk a sütemények oldalát.
  • A csokiházhoz jól összekeverjük a kakaót, a porcukrot, a vajat és a citromlevet,
  • tűzre tesszük, és 1-2 perc alatt összemelegítjük.
  • A sapkák tetejét bevonjuk a forró csokival.

Tipp: a kiszúrás során leeső tésztadarabokat hagyjuk megszáradni egy kicsit, majd készítsünk belőle kókuszgolyókat.

Nagyon köszönjük a szuper receptet Bedi Istvánnénak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük