Kicsi kertek kialakítása – tippek, ötletek álmaid oázisához

Bár a kicsi kertek kialakítása kihívást jelenthet, a megfelelő tervezéssel és kreativitással valóra válthatjuk álmainkat még a legkorlátozottabb helyeken is. Sinka Erika, a Zöld Pagony tulajdonosa segítségével az alábbiakban megosztok néhány ötletet és tanácsot, hogyan hozhatod létre saját kis kertedet, amely nemcsak gyönyörű, de kellemes pihenőhely is lesz.

Kicsi kertek kialakítása – Sinka Erika tanácsai

Nem kertelek, már is átadom a terepet Sinka Erikának.

„Egy kedves ismerősöm (Kata Czéllai) felvetésére írtam ezt a bejegyzést. Kis kert kialakításával kapcsolatban szeretett volna ötleteket kapni…. remélem segítettem?!

Miért mutat egy kert sokkal nagyobbnak, mint valójában? A megfelelően alkalmazott trükkökkel meglepő illúziókat lehet kelteni.

Mióta az ember kerteket hoz létre, azóta foglalkoztatja, hogy hogyan is lehet a vad természetet megszelídíteni, magunkhoz közelebb hozni, lemásolni, a saját elképzelései szerint alakítani?!

A kis telkek tulajdonosai sokszor elégedetlenek, mert beszorítva és korlátozva érzik magukat. Úgy vélik, sokkal könnyebb dolga van annak, aki nagyobb kertet művelhet! Pedig ez nem egészen így van! (Nagy telek nagyobb gond, több munka, de nagyobb élvezet és több lehetőség is!)

A kert méretén általában nem lehet változtatni, a hatáson azonban mindenképpen. Végül is a zöld magánszféráját mindenki szeretné a legtökéletesebben megalkotni és a legtöbbet kihozni belőle, és hangulatos térhatással gazdagítani.

Az optikai csalások alkalmazása érdekes és lenyűgöző eszközt jelent a kertművészetben és mindig is fontos szerepet játszottak a kertkialakításban. A cél az, hogy olyan benyomás alakuljon ki a szemlélőben, ami valóságosnak tűnik, de nem az, vagyis a kert látogatót tudatosan becsapja a látvány. Ahhoz, hogy ezt elérjük, be kell tartani néhány szabályt.

Így nem lesz unalmas a kert

Egy üres kertrész, vagy egy olyan kert, amelyet egy pillantásra át lehet látni, nemcsak, hogy nagyon unalmas, de a kis kertek „halála”!

Ha elkezdjük felosztani különböző méretű lakószobákra, különböző borítású utakkal elválasztva, benne sövények és fák formájában „akadályokat” ültetünk, akkor többé már nem fogható át egy pillantással a kert, csak fokozatosan tárul fel. A felület ügyes felosztásával kicsi kertzugokat hozhatunk létre, amelyek a kertlátogató számára felfedezni valót kínálnak.

A látómezőn kívülre vezető ösvény felébreszti a kíváncsiságot, azt sejteti, hogy ott tovább folytatódik az út és ezzel a kertet nagyobbnak érzékeljük. Pedig csak egy enyhe kanyart teszünk bele, és el is tűnik a vége, nem látjuk, hogyan folytatódik, létrejön a távolság illúziója, el kell sétálnunk, hogy megnézzük, mi is található a távolban?! (Az ösvény végére tegyünk valami látnivalót, hogy mégse legyen felesleges az utunk.)

A kiszélesedő és összeszűkülő gyepfelületek a látómezőbe benyúló növényzettel körülvéve, ugyancsak megváltoztatják a perspektívát. Az évelőágyásban lévő növények ismétlődjenek meg a kertben (teraszon) elhelyezett cserepekben is. Ez az ismétlődés összhangot teremt. A természetes kertekben, a háttérbe ültetett alacsony gömb alakú fák méretüknél fogva mélységérzetet keltenek, mivel azt a benyomást keltik, hogy távolabb vannak. A formális kertekbe oszlopos formájú fajok alkalmasak, hármasával ültessük ezeket.

További hatásos eszközök az olyan átjárók, mint egy pergola (futórózsából, vagy vérbükkből), vagy a sövényben nyíló kapu, vagy egy kör alakú ablak a sövényen, mivel önkéntelenül a következő kertrészletbe vezető átmenetnek fogjuk fel. Hasonló hatása van a váltakozó burkolatnak is.

Formális kertben mértani alakú medencét, természetes kertben kör vagy vese alakút érdemes építeni. A vízfelszínén visszatükröződő ég tágítja a teret és egyben a kertet.

Aki még nagyobb „csalásra” törekszik, az használhat tükröket is. Ügyesen elhelyezve tágasabb tér illúzióját keltik. Egy falra festett kapu vagy ablak további átjárót imitál.

Az ívelt körvonalakkal kialakított kavicságyás (száraz patakmeder), benne vízparti növényekkel (árnyliliommal, nőszirommal, diszfüvekkel), folyó víz hatását kelti és mozgalmasságot, lendületet visz a beültetésbe.

A szintkülönbségekkel is lehet játszani, pl: egy padot, vagy napozó ágyat egy emelt deszkastégre helyezhetünk, vagy egy fűszerkertet lesüllyeszthetünk 20-30 cm-re mélyebbre.

Kicsi kertek nagy titka jó térfelosztás

Döntő hatású a felhasznált anyagok és növési formák megfelelő összeillesztése és a jó térfelosztás.

Ha azt szeretnénk, hogy a kertünk nagyobbnak tűnjön, folyamatosan kell próbálkoznunk a különféle megoldásokkal, előbb-utóbb még magunkat is becsapjuk?!

Az 1. képen egy formális kert látható, amely kb 10 x 10 m-es. A nyíl irányában belépünk. Ha egyenesen haladunk, akkor kb 100-120 cm magas sövény keretezi utunkat, amely nem túl magas, fontos, hogy átlássunk felette. A cél a kert végében egy amfora, napóra, ivókút… valami látványosság.

A kert bal oldalán van egy deszka borítású stég asztalokkal, vagy napozóággyal. Amikor szembe nézünk, a kert másik oldalára, akkor a sövénybe beékelt tükröt láthatunk és benne magunkat a kertben. Ezt akkor is elérhetjük, ha a nyíl irányából indulva jobbra kanyarodnánk félúton. Ha jól megnézzük, akkor minimum 5 kertszoba található. A növénykiültetés szigorú: 3 – 3 db található.

kicsi kert tervrajza

Ezen a képen is jól érzékelhető, hogy néhány egyenes vonallal és formával a térhatás optikailag hogyan növelhető. Az alacsony sövényekkel növelni lehet a mélységhatást, a háttérben elhelyezett alacsony gömb koronájú fák ezt tovább erősítik, mivel méretüknél fogva azt a benyomást keltik, hogy távolabb vannak.

A 2. képen kialakított kertet lágy vonalak, kanyargós utak, ívelt formák jellemzik, dinamizmust és mozgást érzékeltetve, egyben a természetességet utánozva. A nyíl irányában belépve zöld gyepfelületen találjuk magunkat. Ha egyenesen megyünk tovább, akkor egy következő íves gyepfelületre érünk, a kettő között akár szintkülönbség is lehet, de akár a vonalak mentén élére állított téglával rakhatjuk ki, vagy növényekkel érzékeltethetjük a szabályos, íves vonalat.

kicsi kert tervrajza

Balra egy deszkastég lett kialakítva, ahonnan a kert hátsó részére lehet látni, körben évelőágyás cserjékkel. Sövény csak a stég mellett két oldalt található. Ha valaki túl mozgalmasnak találja, a cserjék helyett formára nyírt (puszpáng helyett) mirtuszlonc, törpe borbolya, kicsi tiszafa gömböket „szórhat” el a kertben itt-ott. A kertben 3 lakószoba található, a tagoltság nagyobbnak tünteti fel a kertet, mint amekkora valójában. A növénykiültetésre jellemző a 3-as, 5-ös beültetés.

Ezeknek a kialakításoknak az előnye, hogy nemcsak nagy kertben, de kicsi kertben is jól mutatnak, könnyen kialakíthatóak, az ívelt forma és az egymásba folyó vonalak dinamizmust és mozgást érzékeltetnek.”

Nagyon köszönjük Erikának a hasznos tanácsokat!

További olvasnivalók a Zöld Pagonyról

A kerti munkák fáradalmai után nincs is jobb dolog, mint egy kiadós pihenő a kerti tónál. A kellemes kerti pihenőhelyhez ráadásul nincs szükség drága kellékekre. Az egyszerű, természetközeli kiegészítőkkel épp úgy teremthetünk kellemes hangulatot, mint százezrees berendezési trágyakkal és kerti bútorokkal. Inspirációként a Zöld Pagony csodálatos kerti tavát és környezetét ajánlom.

Magam is a természetes növényvédő szerek és tápanyagok híve vagyok. Sinka Erika, a Zöld pagony „főkertésze” azonban teljesen tökéletesre fejlesztette ezek alkalmazását. Többszörös díjnyertes kertjében csak is vegyszermentes alapanyagokat használ. A házilag, egyszerű alapanyagokból készülő csodaszerek táplálják a növényeket, segítik a virágzást, elpusztítják a kártevőket és emellett olcsók is. Nézd meg, mire jó az élesztő, a kidobásra ítélt citrom- és banánhéj, a kávézacc és társaik. Alkalmazd a kitűnő recepteket és legyenek neked is egészséges és vegyszermentes zöldségeid és gyümölcseid!

A téli madáretetés nem is annyira egyszerű, mint elsőre gondolnánk. Sinka Erika a Zöld Pagonyban ennek fortélyait is kitanulta és tapasztalatait örömmel osztja meg másokkal. A madáretetési kisokos azoknak is szolgálhat újdonságokkal, akiknek már madárbarát a kertjük vagy a balkonon kényeztetik a kis szárnyasokat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük