Kardvirág hagymák ültetése -olvasói tanácsok

A kardvirág ültetése április végétől május végéig esedékes. Az ősszel felszedett hagymákat előbb nem érdemes a földberakni, mert fagyérzékenyek. Olvasónk elárulta, nála milyen praktika vált be a kardvirág hagymák ültetésénél, amivel szép hosszú szárúak lesznek a kardvirágok és még karózni sem kell őket.

kardvirág hagymák ültetése

Kardvirág ültetése

Nézzük, mit mond Gál Csaba,. neki milyen bevált módszere van a hagymálk földbe helyezéséhez.

 Két éve vettem ezeket a hagymákat, de akkor még picik voltak. Már elkezdtek hajtani, ezért már március végén elültettem a kardvirág hagymákat, tavaly is így tettem. 20 cm mélyre, kb 8-10 cm távolságra tettem őket, már harmadik alkalommal ültettem ugyan oda. Nem fagyott ki, nem kellett karózni, és szépen megnőttek a hagymák is.

Bármikor földbe kerülhetnek, ha már nem fagy. Ha túl korán a talajba kerülnek, akkor sem sokkal hamarabb nyílnak, mert fagy érzékeny, még soká fognak kibújni.

Nagyon jó homokos a talaj, még nem locsoltam be, pár napot várok. Ha már elmúltak a fagyok, iszapolom. Nem túlzottan vízigényes.

Nagyobb hagymákért érdemes a pihent földbe komplex műtrágyát is szórni és iszapolni.

Ősszel először szárastól kiszedem, hagyom száradni. Utána könnyen le lehet választani puszta kézzel a hagymákat. Így nem eshet meg, hogy félbevágom vagy megsértem a hagymákat.

+1 Tipp: Ha sok kardvirág hagymánk van, akkor érdemes néhány hét különbséggel elültetni a hagymákat, így nem egyszerre fognak majd kinyílni és hosszabbít ideig gyönyörködhetünk a virágok szépségében.

+1 Érdekesség: A kardvirágot sokan férfias virágnak tartják, a jelentés rendszere is többnyire erre utal.

A kardvirág jelentése a virágnyelv szerint: jellem, erősség, emlékezés, nagyképűsködés, pompás szépség, hagyjál békén, igazán őszinte vagyok, gladiátorok virágai, csodálat, szíven szúr, mint egy kard, neve a gladius latin szóból ered, mely kardot jelent, az augusztusi hónap virága, adj egy kis pihenőt, őszinte vagyok, erő, pompa, gyönyörűség,
fia születik annak az asszonynak, aki az övére tűzve viseli, fallikus alakzatú növény, a férfi princípium virága, esküvői csokorban fiú születését segíti a házasságban, és a férfi teljesítményét javítja majd az ágyban.

Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat Gál Csabának!

Köszönöm a megosztásokat!
 • 3.7K
 • 13
 •  
 •  
 • 3.7K
 •  
 • 13
 •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

3 hozzászólás

 1. liszkai danica szerint:

  Mindig gondosan jártam el a kardvirág hagymák ültetésénél és tárolásánál. Most, amikor elővettem a tárolt hagymákat, jó néhányon apró fekete foltokat fedeztem fel rajtuk, s volt olyan, amit mintha féreg rágott volna meg. Mitől lehetett ez és hogyan vehetném elejét a további károsodásoknak?

 2. Botyánszki Mária szerint:

  Az én kardvirág hagymáim nemhogy nőnének, de évről évre kisebbek lesznek, már nem is virágoznak. Nincs szerencsém hozzá vagy valamit nagyon rosszul csinálok, vagy nem tetszik a földje a hagymáknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük