Karalábés töltike a zsenge levelek felhasználásával
Akinek kertje van, sok egészséges zöldséget megtermel a családnak. És ha már ott a sok finomság, azokat fel is használja. Minél változatosabban és minél több részét felhasználva a vegyszermentes zöldségnek. Olvasónknál karalábés töltike készült, amihez a karalábé zsenge leveleit is felhasználta. Íma itt a receptje!
Karalábés töltike receptje
Begányné Iréntől kaptuk a kitűnő receptet.
„Nagyokra nőttek a karalábjaim. A leveleket is felhasználtam a töltikéhez. A szőlőlevél savanykás ízű, a karalábé viszont egyáltalán nem. Leginkább a töltöttkáposztához hasonlít jobban a kész étel, csak karalábé ízű. A töltikék alatt sok felkockázott karalábé van, sok petrezselyen zölddel. Így összefőzve tejszínnel nagyon finom. A levébe szoktam tenni egy kocka húsleves kockát. 👌
Öt db karalábot kiskockára vágtam, egy fej hagymával , egy nagy csokor petrezselyemzölddel megdinszteltem. Sóztam, borsoztam.
Töltelék:
- 60 dkg darálthús,
- 15 dkg rizs,
- 2-4 cikk fokhagyma reszelve,
- só,
- bors,
- őrölt pirospaprika.
A töltelék hozzávalóit jól eldolgozzuk, és megtöltjük a leforrázott karalábé leveleket. Rárakjuk a már megdinsztelt karalábéra. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a töltikéket. Egy porcelántányérral leborítvafőzzük, így nem bomlik ki egyetlen tekercs sem. Lassú tüzön kb. 50 perc alatt készre főzzük. Ha megfőtt, felöntjük 2 dl főzőtejszínnel és összeforraljuk.
Nagyon könnyű nyári étel. Hidegen is kitünő étek. Nagyon kapós volt.
Jó étvágyat kivánok hozzá minden karalábé szeretőnek. 👌”
Schmidt Gáborné egy kicsit másként készíti „Nagyon jól néz ki és biztos finom is. Én is imádom, szoktam is készíteni, de én a karalábék belső részét karalábé vájóval kivájom, így kis „forgácsok” lesznek. Az egyben hagyott – üres közepű – karalábékba és persze leveleikbe teszek tölteléket. Pörkölt alapot készítek és vízzel felengedve, ha felforrt és befűszereztem, ebbe rakom a töltött karalábét és a kis forgácsokat. Én fedővel takarom és a végén egy pici tejfölös habarással forralom össze.”
Nagyon köszönjük a receptet Begányné Irénnek és az öteletet Schmidt Gábornénak!