Házi túrós batyu kaporral receptje
A házi túrós batyu sokkal finomabb, mint a boltokban vásárolható, csak nyomokban túrót tartalmazó péksütemény. Egyszerűen megunhatatlan, a kapros ízek kedvelői még egy kis kaporral is megbolondíthatják.

Házi túrós batyu hozzávalói
Tésztához
- 1/2 l tej ,
 - 2 evőkanál cukor,
 - 1 csomag élesztő,
 - 2 tojássárgája,
 - 1 csomag vaníliás cukor,
 - 1 csipet só,
 - 5 dkg vaj,
 - 50 dkg liszt
 - cukor
 
Töltelékhez
- 1/2 kg házi túró,
 - 15 dkg cukor (ízlés szerint),<
 - 1 db citrom reszelt héja és leve,
 - 2 csomag vaníliás cukor, 1 db tojás,
 - 1 csipet só,
 - 1 evőkanál finomra vágott kapor, az akár el is maradhat
 
A batyu elkészítése
- a 1/2 l tejet megmelegítjük,
 - hozzáadunk 2 evőkanál cukrot,
 - elmorzsolunk benne 1 csomag élesztőt,
 - felfuttatjuk az élesztőt,
 - ezután hozzáadunk 2 db tojássárgáját, 1 csomag vaníliás cukrot, 1 csipet sót és 5 dkg vajat,
 - összedagasztjuk kb. 50 dkg liszttel (pontos liszt mennyiséget azért nem írok, mert minden liszt más),
 - a tésztát addig dagasztjuk, amíg az edény faláról le nem válik,
 - ekkor letakarjuk a tésztát és langyos helyen duplájára kelesztjük,
 - amíg kel a tészta, összeállítjuk a tölteléket,
 - összekeverjük a 1/2 kg házi túrót, a cukrot, 1 citrom reszelt héját és levét, 2 csomag vaníliás cukrot, a tojást, egy kicsi sót,
 - jól elkeverjük,
 - aki szereti a kapros és úgy szeretné készíteni, az itt keverheti hozzá az 1 evőkanál finomra vágott kaprot,
 - ha nem tudunk házi túrót szerezni, egy kis búzadarát tegyünk bele, hogy kicsit sűrítsük, ne legyen annyira lágy a töltelék,
 - ha a tészta megkelt, gyúródeszkán elnyújtjuk,
 - négyszögletesre daraboljuk,
 - megtöltjük a túró töltelékkel,
 - a végeket egymásra borítva hajtogatjuk,
 - tojással megkenjük,
 - nem árt ha fogpiszkálóval letűzzük, hogy sütés közben ne bomoljon szét,
 - előmelegített sütőben 180°C- on kb. 20-25 percig (pirosodásig) sütjük.
 
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is.
Nagyon köszönöm Bagányné Irénkének a receptet!
+1 Tipp: A tetejét megszórhatjuk egy kis porcukorral.
Jó étvágyat!
