Holdacska, az egyszerű kevert sütemény
A holdacska egy egyszerű kevert tésztából készített sütemény. Nevét az alakjáról kapta, pogácsaszaggatóval hold formájúra szaggatjuk ki a fehér és kakaós tésztát, ami sütés során eggyé, márványossá válik.
Holdacska receptje
Hozzávalók
- 15 dkg vajat vagy margarin,
- 25 deka porcukor,
- 4 egész tojás,
- 1 pohár tejföl,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 1 citrom reszelt héja,
- 30 dkg liszt,
- 1 csomag sütőpor.
Elkészítése
- A puha, be nem olvadt vajat vagy margarint a 25 dkg porcukorral habosra keverjük.
- Egyenként hozzá keverünk 4 egész tojást.
- Hozzáadjuk az egy pohár tejfölt.
- Géppel jó alaposan kidolgozzuk.
- Beleteszünk 1 csomag vaníliás cukrot és 1 citrom reszelt héját.
- 30 dkg lisztben elkeverünk 1 csomag sütőport.
- A lisztet is hozzáadjuk a masszához és jól összedolgozzuk.
- A tészta felét sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk evőkanállal.
- A másik felébe egy evőkanál kakaóport keverünk géppel.
- A kakaós barna masszát a fehér halmok mellé/közé rakosgatjuk, ahogy a fenti fotón is látható. Nem kell elegyengetni, úgy jó, ahogy fotón látszik. Nem kell megijedni attól sem, ha hézag marad a halmok közt, a hő hatására majd össze fog folyni a tészta és egyneművé válik.
- Hagyományos sütőben 180 fokon kb.30 perc alatt készre sütjük.
- Ha kihűlt a sütemény, deszkára borítjuk, és pogácsa szaggatóval félholdakat vágunk belőle.
- Tetejét porcukorral meghintjük.
Nagyon köszönjük a receptet Bedi Istvánnénak!