Haltepertő savanyú hagymával

A haltepertő savanyú hagymával többnyire előételként kerül az asztalra, de friss házi kenyérrel akár főfogásként is megállja a helyét. A recept leírása mellett videón is mutatom, hogy készül a fenséges fogás.

haltepertő savanyú hagymával

Haltepertő savanyú hagymával receptje

A haltepertő a nagyobb ponty zsíros hasaaljából készül. A ponty a legismertebb és legnépszerűbb halunk, bár valószínűsíthetően Ázsiából származik. Latin neve, a Cyprinus carpio a görög küprinosz (cyprinos) és a latin karpio (carpio) szavakból állt össze. Mindkettő szó jelentése ponty. 

Magyarországon leginkább halászlé vagy rántott hal formájában kerül az asztalokra. A halászlét többféle képen készítik az országban, a bajai halászlé például gyufatésztával készül. Kevéssé ismert, de ősi ponty étel az olajos ponty. A Szigetközben az ünnepi asztalok elmaradhatatlan kelléke az ecetes rántott hal.

Hozzávalók

  • 800 g ponty hasaljafilé,
  • 100 g rétesliszt,
  • 1 mk fűszerpaprika,
  • 1/2 l zsír vagy étolaj,
  • 2 fej ezüsthagyma vagy lilahagyma,
  • 1 mk cukor,
  • 1 mk ecet vagy citromlé,
  • só.

Elkészítése

  • A pontyfilét sózzuk, apró kockákra vágjuk.
  • A pontyfilé darabokat réteslisztben elkevert fűszerpaprikáb forgatjuk.
  • Forró zsiradékban ropogósra (csörgősre) sütjük.
  • Törlőpapírra szedjük, hogy az olaj jól lecsöpögjön.
  • A hagymákat felszeleteljük, sóval,cukorral és ecettel ízesítjük.
  • A haltepertőt a hagymasalátával tálaljuk.

Haltepertő savanyú hagymával készítése videón

Videón Jahni László, a Kisücsök séfje megmutatja, hogyan készül ez a remek fogás.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük