Gömbcukkini töltve, kaporszósszal tálalva

A cukkinis receptek sorában egy újabb ínyencséget hoztam. A gömbcukkini töltve úgy készül, ahogy hosszúkás alakú cukkiniből is készíthetnénk. Különlegessége a gusztusos kinézetén túl az, hogy tálaláskor kaporszósszal is kerül mellé.

gömbcukkini töltve

Gömbcukkini töltve kaporszósszal

„Szépen mosolyogtak rám ezek a csinos kis gömbcukkinik – már terveztem egy ideje az elkészítését – így velem jöttek 😍
Annyira csinosak, az elkészült étel pedig nemcsak finom, hanem gusztusos, mutatós is. Így készült…” – kezdte a receptet Illésné Nagy Mária.

Hozzávalók

  • gömbcukkini (személyenként 1 darab),
  • 50 dkg darált pulykahús (comb),
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma,
  • 4 evőkanál olívaolaj,
  • 2 paradicsom,
  • só,
  • bors,
  • őrölt kömény,
  • őrölt piros paprika,
  • 2 dl-es pohárral mért rizs elkészítve, megfőzve,
  • 1 csokor friss kapor,
  • 1 tömlős natúr krémsajt,
  • 2 evőkanál tejföl,
  • kemény sajt reszelve, pl. parmezán.

Elkészítése

A gömbcukkini aljából egy picit levágunk, hogy egyenesen álljon a talpán.
A kalapjukat kb. hüvelykujjnyi szélességben levágjuk, a belsejüket karalábévájóval, vagy egy kanál segítségével eltávolítjuk, kivájjuk. Fél ujjnyi vastagon maradjon meg a belseje. A kalapjuk belsejéből is távolítsunk el egy részt (különben lecsúszik sütés közben).
Egy edényben vizet forralunk, 1 teáskanálnyi sót beleszórunk, a kivájt cukkiniket és a kalapokat beletesszük, a belsejükbe is kerüljön a vízből és kb. 5 percig főzzük. Akkor jó, ha oldalról megnyomva rugalmassá válik, ekkor kiemeljük a vízből, fejjel lefelé fordítjuk.

Elkészítjük a tölteléket:
2 evőkanál olajon megpirítjuk a felkockázott hagymát, a húst hozzáadjuk, fehéredésig sütjük. Sóval, borssal, köménnyel fűszerezzük. A paradicsom héját lehúzzuk, feldaraboljuk, beletesszük. Piros paprikával ízesítjük, bátran fűszerezzünk, mert a pulykahús eléggé íztelen, kóstoljunk közben. A kivájt cukkinibelet, kb. a fele adagot a húshoz adjuk, kicsit darabolhatjuk, de nem fontos, összeesik sütés közben. Ha megpuhult, elkészült a hús, egy tömlős sajtot, 2 evőkanál tejfölt és fél csokor kaprot beleaprítunk, összekeverjük.
2 dl rizst pici olajon megpirítunk, dupla adag (4 dl) vízzel felöntjük, sózzuk, lefedve, takarékon megfőzzük.
Az elkészült rizst a húsos raguval összekeverjük. A gömbcukkinikat megtöltjük, egy adagot púpozunk a tetejére, reszelt sajttal megszórjuk, mehet rá a kalap.
Egy tepsibe ültetjük őket, kevés olajat csorgatunk a kalapjukra és 190 fokon, 30 percig sütjük.
A kimaradt tölteléket muffin formába pakoltam, tetejére sajtot szórtam és addig sütöttem, amíg megpirult a teteje, kb. 15 percig.
Tálaláskor egy töltött gömböcskét a tányér közepére ültettem és kaporszószt kanalaztam mellé.

Nagyon finom, laktató étel.
Jó étvágyat kívánok! 😋

Tipp: bármilyen fajta hússal készülhet, ízlés szerint fűszerezhetjük. Tömlős sajt elhagyható, az egész kivájt cukkinibelet hozzátehetjük, ilyenkor kicsit érdemes elfőzni a levét.

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük