Gömbcukkini töltve, kaporszósszal tálalva
A cukkinis receptek sorában egy újabb ínyencséget hoztam. A gömbcukkini töltve úgy készül, ahogy hosszúkás alakú cukkiniből is készíthetnénk. Különlegessége a gusztusos kinézetén túl az, hogy tálaláskor kaporszósszal is kerül mellé.
Gömbcukkini töltve kaporszósszal
„Szépen mosolyogtak rám ezek a csinos kis gömbcukkinik – már terveztem egy ideje az elkészítését – így velem jöttek 😍
Annyira csinosak, az elkészült étel pedig nemcsak finom, hanem gusztusos, mutatós is. Így készült…” – kezdte a receptet Illésné Nagy Mária.
Hozzávalók
- gömbcukkini (személyenként 1 darab),
- 50 dkg darált pulykahús (comb),
- 1 nagyobb fej vöröshagyma,
- 4 evőkanál olívaolaj,
- 2 paradicsom,
- só,
- bors,
- őrölt kömény,
- őrölt piros paprika,
- 2 dl-es pohárral mért rizs elkészítve, megfőzve,
- 1 csokor friss kapor,
- 1 tömlős natúr krémsajt,
- 2 evőkanál tejföl,
- kemény sajt reszelve, pl. parmezán.
Elkészítése
A gömbcukkini aljából egy picit levágunk, hogy egyenesen álljon a talpán.
A kalapjukat kb. hüvelykujjnyi szélességben levágjuk, a belsejüket karalábévájóval, vagy egy kanál segítségével eltávolítjuk, kivájjuk. Fél ujjnyi vastagon maradjon meg a belseje. A kalapjuk belsejéből is távolítsunk el egy részt (különben lecsúszik sütés közben).
Egy edényben vizet forralunk, 1 teáskanálnyi sót beleszórunk, a kivájt cukkiniket és a kalapokat beletesszük, a belsejükbe is kerüljön a vízből és kb. 5 percig főzzük. Akkor jó, ha oldalról megnyomva rugalmassá válik, ekkor kiemeljük a vízből, fejjel lefelé fordítjuk.
Elkészítjük a tölteléket:
2 evőkanál olajon megpirítjuk a felkockázott hagymát, a húst hozzáadjuk, fehéredésig sütjük. Sóval, borssal, köménnyel fűszerezzük. A paradicsom héját lehúzzuk, feldaraboljuk, beletesszük. Piros paprikával ízesítjük, bátran fűszerezzünk, mert a pulykahús eléggé íztelen, kóstoljunk közben. A kivájt cukkinibelet, kb. a fele adagot a húshoz adjuk, kicsit darabolhatjuk, de nem fontos, összeesik sütés közben. Ha megpuhult, elkészült a hús, egy tömlős sajtot, 2 evőkanál tejfölt és fél csokor kaprot beleaprítunk, összekeverjük.
2 dl rizst pici olajon megpirítunk, dupla adag (4 dl) vízzel felöntjük, sózzuk, lefedve, takarékon megfőzzük.
Az elkészült rizst a húsos raguval összekeverjük. A gömbcukkinikat megtöltjük, egy adagot púpozunk a tetejére, reszelt sajttal megszórjuk, mehet rá a kalap.
Egy tepsibe ültetjük őket, kevés olajat csorgatunk a kalapjukra és 190 fokon, 30 percig sütjük.
A kimaradt tölteléket muffin formába pakoltam, tetejére sajtot szórtam és addig sütöttem, amíg megpirult a teteje, kb. 15 percig.
Tálaláskor egy töltött gömböcskét a tányér közepére ültettem és kaporszószt kanalaztam mellé.
Nagyon finom, laktató étel.
Jó étvágyat kívánok! 😋
Tipp: bármilyen fajta hússal készülhet, ízlés szerint fűszerezhetjük. Tömlős sajt elhagyható, az egész kivájt cukkinibelet hozzátehetjük, ilyenkor kicsit érdemes elfőzni a levét.
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!