Csülkös bableves receptje
A csülkös bableves igazi téli magyaros étel. A tartalmas, ízletes leves készítésének több módja ismert. Van aki rántással, míg mások habarással készítik. Csipetkével vagy friss puha kenyérrel is nagyon finom.
Csülkös bableves
Hozzávalói
Leveshez
- 25 dkg tarkabab
- 80 dkg füstölt sertéscsülök
- 2 gerezd fokhagyma
- 15 dkg fehérrépa
- 15 dkg sárgarépa
- 2 db babérlevél
- 3 dkg liszt
- 1 fej hagyma
- 1 evőkanál olaj
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 2 dl tejföl
- egy kis ecet vagy citromlé, ízlés szerint, el is maradhat
- 1 db hegyes zöldpaprika
Csipetkéhez:
- 10 dkg liszt,
- 1 tojás,
- só.
Elkészítése
- Előző este válogassuk át a babot és áztassuk be hidegvízbe.
- Szintén előző nap mossuk meg a csülköt és ezt is tegyük hideg vízbe, hogy teljesen elfedje.
- Másnap leszűrjük és leöblítjük a csülköt és a babot.
- A zöldségeket meghámozzuk, megmossuk, karikákra vagy kisebb kockákra vágjuk.
- Annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt, és fedő alatt, mérsékelt tűzön kb. 50 perc alatt félpuhára főzzük.
- Majd hozzáadjuk a babot, a babérlevelet, a fokhagymát, sót és tovább főzzük.
- Amikor a bab is félig megpuhult (kb. 20-30 perc után), beletesszük a répaféléket, és az egészet puhára főzzük 10 perc alatt.
- Közben elkészítjük a csipetkét: a lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a tojást, víz nélkül kemény tésztát gyúrunk, majd kis cipót formálunk belőle. Lisztezett deszkára csipegetjük.
- A rántáshoz a hagymát meghámozzuk és finomra vágjuk. Megpirítjuk az olajon a 3 dkg lisztet, hozzáadjuk a hagymát, 2 percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, majd felöntjük 3 dl hideg vízzel, és simára keverjük.
- A rántást hozzáadjuk a leveshez, belekeverjük a tejfölt, majd fedő nélkül, mérsékelt tűzön felforraljuk.
- Beleszórjuk a csipetkét, és 10-12 percig, fedő nélkül és puhára főzzük.
- Ecettel vagy citromlével ízlés szerint savanyítjuk, megsózzuk.
- A megfőtt csülköt kivesszük a levesből, kicsontozzuk, felaprózzuk, és visszatesszük a levesbe.
Tálaláskor külön tejfölt kínálhatunk hozzá.