Bogyiszlói tejfölös kalács receptje

A bogyiszlói tejfölös kalács eddig valahogy kimaradt az életemből. Nem is hallottam róla eddig. De azt hiszem ezt ki kell próbálni ez a kitűnő sós kalácsot. A recepet egyszerű, az olvasóm szerint a végeredmény kitűnő, akkor miért is ne készítenénk el?

Bogyiszlói tejfölös kalács

Bogyiszlói tejfölös kalács receptje

Csak kissé nehezen megy, mert még nem igazán írtam receptet.

Hozzávalók

Tésztához

  • 5 dl tej,
  • 1 evőkanál cukor,
  • 4 dkg élesztő,
  • 60-70 dkg liszt,
  • 10-15 dkg zsír,
  • csipet só,
  • 1 tojás sárgája

Szószhoz

  • 2 db 325 g-os tejföl,
  • só, bors ízlés szerint

Bogyiszlói tejfölös kalács elkészítése

  • langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt,
  • a liszthez hozzáadjuk az 1 csipet sót,
  • majd a felfutott az élesztőt,
  • beleöntjük a tejet,
  • hozzáadjuk a tojássárgáját,
  • a zsírt magunk mellé készítve összekeverjük a tésztát,
  • dagasztás közben egy kis zsírt teszünk a kezünkre és az edény falára,
  • mindaddig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától és könnyű tésztát kapunk,
  • 1-1,5 órát kelesztjük meleg helyen,
  • lisztezett felületen baracknyi darabokat csípünk belőle,
  • ebből kb. 20 cm csíkokat sodrunk,
  • majd félbehajtva még kétszer áttekerjük, hogy a képen látható formát kapjuk,
Bogyiszlói tejfölös kalács

  • tepsibe téve tegyük közel egymáshoz,
  • legalább fél órát még itt is kelesszük,
  • ezután előmelegített sütőben kb. 30 percet sütjük,
  • amíg az első tepsivel sül (kb. 2 tepsi lesz ennyi tésztából), addig összekeverjük a tejfölt a sóval és borssal,
  • enyhén sós és boros elegyet kell kapjunk,
  • a meleg kalácsokat rögtön beleforgatjuk a tejfölbe,
  • a legfinomabb melegen fogyasztva, de később mikróban melegítve és újra tejfölözve is isteni.

Remélem érthetően írtam le. Igazából már gyerekkorom óta a kezemben van a mozdulat, így nem tudom, hogy igényel-e több magyarázatot

Meg is lehet kenni a sütés előtt. Nálam az most kimaradt

Jó étvágyat hozzá!

Nagyon köszönjük a receptet Soós Alexandrának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük