Almás pite, ahogy Ancsa készíti
Az almás pite nagy klasszikus sütemény, amit nagyanyáink is gyakran készítettek. Egyszerű és olcsó alapanyagokból készül és egy tartalmasabb leves vagy egytálétel után is megállja a helyét.
Almás pite receptje
Farkas Ancsa az egyik őszi Balkonada találkozóra hozta azt az almás pitét, aminek receptjét most megosztom. Többen kérték is, meg hát hagyomány is, hogy elhozom ide a Balkonada blogra a recepteket. Valamiért ez a recept itt maradt a blogon vázlatban, így csakmost osztom meg, de legalább most szezonja van.
Hozzávalók
Tésztához
- 35 dkg finomliszt,
- 25 dkg margarin,
- 2 dkg élesztő felfuttatva,
- 2 evőkanál porcukor,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 tojássárgája,
- kis tej,
- pici só.
Tészta megszórásához
- kekszmorzsa vagy zsemlemorzsa
Töltelékhez
- 2 kg alma,
- kis citromlé,
- cukor ízés szerint
Tetejére
- egy tojás fehérje,
- pirított dió.
Almás pite elkészítése
- Töltelékhez 2 kiló almát lereszelünk, kis citromlével, és ízlés szerinti cukorral elkeverjük. Megpároljuk. Én mikróban szoktam megpárolni, és a levét leöntöm, mielőtt a tésztára tenném.
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi langyos tejjel, hogy rugalmas tésztát kapjunk.
- Legalább két órát, de inkább egy éjszakát pihentetjük.
- Két cipót készítünk belőle.
- Az egyiket kinyújtjuk közepes tepsi méretűre, betesszük a tepsibe.
- Megszórjuk vékonyan kekszmorzsával, vagy zsemlemorzsával, rátesszük az almát, és ráterítjük a másik lapot.
- Tetejét lekenjük tojásfehérjével, és megszórjuk durvára darált és megpirított dióval, és hurkapálcával megszurkáljuk.
- 180 fokon légkeveréssel 20 perig sütjük, vagy 200 fok alsóláng, 5 perc felsőláng.
- Porcukorral megszórjuk.
Tipp: az almára tehetünk egy kis fahéjat is, nagyon kellemes ízt ad neki.
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Farkas Ancsának!