Almás, cseresznyés kígyórétes receptje

A kígyórétes különleges fonásmódjának és finomságának köszönheti népszerűségét. Bármivel tölthető, amivel a hagyományos rétest szoktuk. Kerülhet belé túró, nyári szezonban, a gyümölcsök érese idején érdemes azonban a cseresznyés, meggyes, almás változatot kipróbálni.

kígyórétes

A rétes minden formája igen kedvelt Magyarországon és a monarchia volt országaiban. A hagyományos rétes húzogattással készül, addig húzogatják, rázogatják a tésztát, míg az hajszálvékony nem lesz. Ezt a fajta rétest különleges technikája és bonyolultsága miatt ma már egyre kevesebben készítik otthon.

Nálunk az utóbbi években a nyújtogatás, húzogatás nélküli, sokak által sodrottnak hívott rétes a nyerő, már csak azt a fajtát készítjük.

Kígyórétes receptje

A kígyórétes receptje Takács Ildikó családi receptkönyvéből való. Az alábbi szavakkal ajánlotta figyelmünkbe: „Almás, cseresznyés kígyórétes anyukám receptje alapján. A cseresznye a kertből az alma a piacról.”

Hozzávalók

  • 3 dkg élesztő,
  • kevés tej,
  • kevés cukor,
  • 30 dkg liszt,
  • 15 dkg margarin,
  • cukor ízlés szerint,
  • pici só,
  • 1 db tojás,
  • fél citrom reszelt héja

Kígyórétes elkészítése

  • az élesztőt kevés cukrozott tejben felfuttatjuk,
  • a margarint elmorzsoljuk a lisztben,
  • a többi hozzávalóval együtt közepesen lágy, nyújtható tésztát gyúrunk,
  • fél órát kelni hagyjuk,
  • majd kettévágjuk,
  • egyenként kb. 20 cm széles és 25 cm hosszú téglalappá nyújtjuk,
  • a tölteléket hosszában a közepére halmozzuk,
  • alá és fölé zsemlemorzsát szórunk,
  • majd mindkét oldalon kb. 4 cm széles csíkokat vágunk ferdén a töltelékig,
  • vigyázzunk, hogy a csíkok egymással szemben legyenek,
  • a két végén maradó tésztát ráhajtjuk a töltelékre, majd a csíkokat is úgy, hogy középen kicsit megcsavarjuk,
  • óvatosan alányúlva kikent tepsire tesszük,
  • fél órát kelni hagyjuk,
  • majd lekenjük tojással.
  • 200 fokos előmelegített sütőben sütjük,
  • miután kihűlt szeleteljük,
  • porcukorral megszórjuk.

Tölteléknek bármi jó, amit szeretünk. Én az almáshoz lereszeltem négy közepes almát, cukorral, fahéjjal és citromhéjjal pároltam. A cseresznyéshez a magozott cseresznyét összekevertem cukorral és fahéjjal. Lehet mazsolát is tenni bele, de a fiaim nem szeretik, így kihagytam. Jó étvágyat! 

Nagyon köszönjük Ildikónak a receptet!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük