Sajtos-köményes pogácsa receptje

A sok finom pogácsa recept közül nem hiányozhat a sajtos-köményes pogácsa sem. Egyszerűen elkészíthető. A hajtogatástól szép réteges lesz, a tetejére kerülő köménymag és sajt koronázza meg az ízélményt.

sajtos-köményes pogácsa kisülés után tepsiben

Sajtos-köményes pogácsa receptje

A pogácsa a kárpát-medencei, a balkáni és a török konyha jellegzetes és megunhatatlan terméke. Sok féleképpen készíthető, legterjedt változatai a burgonyás, vajas, tepertős, juhtúrós és káposztás pogácsa. Gyakran kerül a tetejére reszelt sajt, köménymag vagy tökmag.

Magas is több mint 10 pogácsa receptet megosztottam már, sőt a legjobb pogácsa recepteknek egy külön bejegyzést is szenteltem.

Hozzávalók – egy gáztepsire való adag

Tésztához

  • 50 dkg liszt,
  • 25 dkg vaj vagy margarin,
  • 3 dkg élesztő,
  • 1 dl tej,
  • pici cukor
  • 2 tojás sárgája,
  • 2 dl tejföl,
  • 1 teáskanál só.

Tetejére

  • 1 tojás
  • reszelt sajt,
  • köménymag

Sajtos-köményes pogácsa elkészítése

  • az 50 dkg lisztben alaposan elmorzsolunk 25 dkg vajat vagy margarint,
  • 3 deka élesztőt 1deci langyos tejben pici cukorral felfuttatunk.
  • a liszthez hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját, a 2 dl tejfölt és 1 teáskanál sót,
  • a tésztát jól kidolgozzuk,
  • fél órát pihentetjük,
  • kinyújtjuk,
  • ezután háromba hajtjuk, először jobbra, majd balra, végül pedig föl
  • 20 percig pihentetjük,
  • a hajtogatást még kétszer megismételjük, 20 percenként,
  • a hamadik 20 perc után a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk,
  • egész felvert tojással lekenjük,
  • berácsozzuk,
  • megszórjuk köménymaggal és reszelt sajttal,
  • szaggatjuk.
  • Sütőlemezen még 10-15 percet pihentetjük.
  • közben bemelegítjük a sütőt,
  • 180 fokon kb. 20 percig sütjük.

Nagyon köszönjük a szuper receptet Bedi Istvánnénak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük