Vendégváró krémes sütemény receptje

A vendégváró krémes sütemény igazán mutatós és finom sütemény. Nagy előnye továbbá, hogy napokkal a nagy nap előtt elkészíthetjük, így lesz ideje összeérni az ízeknek. Már mutatom is szuper receptet.

vendégváró krémes sütemény

Vendégváró krémes sütemény receptje

Hozzávalók – 24×36-os tepsihez

Piskótához

  • 4 tojás,
  • 4 evőkanál kristálycukor,
  • csipet só,
  • 4 evőkanál rétesliszt,
  • 1 csomag sütőpor

Barna laphoz

  • 33 dkg liszt,
  • 5 dkg porcukor,
  • 5 dkg zsír,
  • 1 tojás,
  • 1 evőkanál kakaó,
  • 1 kávéskanál szalakáli
  • kb. 0,5 – 1dl tej.

Krémhez

  • 6 dl tej,
  • 5 ek liszt,
  • 25 dkg margarin vagy vaj,
  • 25 dkg porcukorm
  • 2 csomag vaníliás cukor.

Csoki mázhoz

  • 3 kanál kakaó,
  • 3 kanál cukor,
  • 3 kanál víz,
  • 5 dkg vaj.

Vendégváró kréemes sütemény elkészítése

Piskóta készítése

  • A megmosott tojásokat egyenként szétválasztjuk. A tojás sárgákat a nagyobb tálba, a fehérjéket a kisebb tálba tesszük. 
  • A fehérjébe egy csipet sót teszünk és felhasználásig betesszük a hűtőbe.
  • A tojás sárgákhoz (egy normál méretű evőkanállal) annyi kanál kristálycukrot teszünk, ahány darab tojást használunk.
  • Elektromos habverővel, fehéredésig keverjük, majd ugyanezzel a kanállal belemérjük a réteslisztet is (annyi kanál, ahány db tojás).
  • Továbbkeverés előtt a liszt tetejére szórjuk a sütőport (kb. 10 -12 grammot, egy kisebb zacskót).
  • Az elektromos keverővel simára keverjük.
  • Ezután elővesszük a hűtőből a tojásfehérjét és kemény habbá verjük. (Ha megbillentjük a tálat és már nem csúszik el benne a massza, akkor biztosan jó, kemény a hab!
  • Most kb. 2-3 adagban az elkészített masszához adjuk a habot. Fakanállal, függőleges mozdulatokkal, alulról felfelé, óvatosan egyenletes állagúra keverjük. A mennyisége nagyon megnő, tele lesz a tál!
  • El is készültünk a tészta összeállításával.
  • A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tetejét elsimítjuk.
  • A sütőt előmelegítjük, kb. 170 fokon 15 percig. És ha már bent van, utána 10 percig nem szabad kinyitni a sütőajtót.
  • Készre sütjük.

Barna lapok

  • A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, gyúrjuk.
  • 2 „gombócba” osztjuk és 10 percet pihentetjük.
  • A két gombócot piskótánál picit nagyobb téglalapokra nyújtjuk.
  • Egymás után zsírozott-lisztezett sütőlapon vagy tepsi hátán kb. 5-6 percig sütjük 180 fokon.

Krém

  • 6 dl tejet 5 ek. liszttel megfőzünk.
  • 25 dkg margarint habosra keverünk 25 dkg porcukorral és 2 vaníliás cukorral.
  • Hozzáadjuk a kihűlt főzött masszához.
  • Alaposan kidolgozzuk.

Összeállítás

  • A krémet ketté osztjuk.
  • Az egyik barna lapot megkenjük krém felével, rátesszük a piskótát, ezt is megkenjük, majd jöhet rá a maradék krém és a barna tészta.
  • Egy éjszakára hideg helyre tesszük. Én teszek rá egy vágódeszkát 2 kg liszttel nehezéknek.
  • Másnap bevonjuk csokimázzal vagy porcukorral hintjük.
  • A mázhoz a kakaót, a cukrot és a vizet egy lábosba tesszük és rövid ideig főzzük. Majd a vajat is hozzákeverjük. Ha kissé kihűlt, a hideg tésztára kenjük. Ízlés szerint tovább díszíthetjük.

Naygon köszönjük a kitűnő receptet Bedi Istvánnénak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük