Non plus ultra, a hagyományos süti receptje
A non plus ultra sütemény régi hagyományos recept alapján készül. A nagyi süteményes füzetében a karácsonyi aprósütemények között foglalt el előkelő helyet. Ettől függetlenül bárminor megsüthető, finom vendégváró is lehet belőle. Bár egy kicsit macerás, pepecselős az elkészítése, a végeredmény mindenért kárpótol.
Non plus ultra receptje
A sütemény neve rögtön egy kis magyarázatra szorul. Azt rögtön érezzük, hogy ez nem egy magyar elnevezés. Viszont ez nem egy másik nemzet süteménye, mint például a tiramisu, vagy a macaron. Mondjuk ezt nevezhetjük a magyar macaronnak is.
A neve latin eredetű. A latin non plus ultra szó jelentése valami felülmúlhatatlan, utolérhetetlen dolog, aminél már nem kell jobb vagy több.
A finom omlós, roppanós aprósütemény házi sárgabarackkal a legfinomabb.
Hozzávalók – 3 gáztepsinyi mennyiség
A tésztához:
- 28 dkg liszt,
- 28 dkg margarin,
- 3 db tojássárgája,
- 5 dkg cukor,
- 1 evőkanál vaníliás cukor.
A tetejére:
- 3 – 4 db tojásfehérje,
- 27 – 36 dkg porcukor (tojásfehérjénként 9 dkg),
- ízlés szerint baracklekvár
Elkészítése
- A hozzávalókat összegyúrjuk, késhegy vastagságúra kinyújtjuk.
- Kerek szaggatóval kiszaggatjuk.
- A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük.
- Mindegyik korong tetejére a cukorral felvert tojásfehérjéből habcsókokat teszünk.
- 170 C-ra előmelegített sütőben, lassú tűzön kb. 15 perc alatt készre sütjük.
- Ha kihűlt, óvatosan baracklekvárral összeragasztjuk.
Nagyon köszönjük a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!