Non plus ultra, a hagyományos süti receptje

A non plus ultra sütemény régi hagyományos recept alapján készül. A nagyi süteményes füzetében a karácsonyi aprósütemények között foglalt el előkelő helyet. Ettől függetlenül bárminor megsüthető, finom vendégváró is lehet belőle. Bár egy kicsit macerás, pepecselős az elkészítése, a végeredmény mindenért kárpótol.

non plusz ultra sütemények tányéron

Non plus ultra receptje

A sütemény neve rögtön egy kis magyarázatra szorul. Azt rögtön érezzük, hogy ez nem egy magyar elnevezés. Viszont ez nem egy másik nemzet süteménye, mint például a tiramisu, vagy a macaron. Mondjuk ezt nevezhetjük a magyar macaronnak is.

A neve latin eredetű. A latin non plus ultra szó jelentése valami felülmúlhatatlan, utolérhetetlen dolog, aminél már nem kell jobb vagy több.

A finom omlós, roppanós aprósütemény házi sárgabarackkal a legfinomabb.

Hozzávalók – 3 gáztepsinyi mennyiség

A tésztához:

  • 28 dkg liszt,
  • 28 dkg margarin,
  • 3 db tojássárgája,
  • 5 dkg cukor,
  • 1 evőkanál vaníliás cukor.

A tetejére:

  • 3 – 4 db tojásfehérje,
  • 27 – 36 dkg porcukor (tojásfehérjénként 9 dkg),
  • ízlés szerint baracklekvár

Elkészítése

  • A hozzávalókat összegyúrjuk, késhegy vastagságúra kinyújtjuk.
  • Kerek szaggatóval kiszaggatjuk.
  • A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük.
  • Mindegyik korong tetejére a cukorral felvert tojásfehérjéből habcsókokat teszünk.
  • 170 C-ra előmelegített sütőben, lassú tűzön kb. 15 perc alatt készre sütjük.
  • Ha kihűlt, óvatosan baracklekvárral összeragasztjuk.

Nagyon köszönjük a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük