Majomkenyér – fahéjas kalács vanília öntettel
A majomkenyér szót hallva sok mindenre gondoltam, de őszintén szólva a fahéjas kalács nem jutott eszembe. A képek láttán pedig nekem rögtön anyukám aranygaluskája jutott eszembe. Az szokott hasonlóan kinézni.
Majomkenyér – fahéjas kalács vanília öntettel
„Ma én is sütöttem kalácsot, a recept nem saját, de sajnos nem tudom honnan ered. Majomkenyér a neve, és nagyon-nagyon finom.” – ajánlotta Klujber Károlyné Bori a kitűnő desszertet.
Hozzávalók
Tésztához
- 50 dkg liszt,
- csipet só,
- 1 tojás,
- 5 dkg olvasztott vaj,
- 3 dl tej,
- 3 evőkanál cukor,
- 2,5 dkg élesztő.
Kenéshez
- kb. 10 dkg vaj,
- kb. 15 dkg barnacukor, ízlés szerint kevesebb is lehet,
- fahéj.
Elkészítése
- A lisztet egy tálba szitáljuk,
- a tejet meglangyosítjuk és elmorzsoljuk benne az élesztőt,
- hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk az élszetőt,
- a vajat megolvasztjuk,
- a tojással és a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk,
- alaposan összedogozzuk és hólyagos tésztára dagasztjuk,
- tetejét meglisztezzük,
- letakarva a duplájára kelesztjük kb. 40 perc alatt,
- ha megkelt, másfél cm vastagra kinyújtjuk,
- pici pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, hogy ne legyen hulladékja, nem kell hibátlan karikáknak lenni,
- a kuglófformát vastagon kivajazzuk,
- a 10 dkg vajat megolvasztjuk,
- a barnacukrot és a fahéjat összekeverjük,
- a pogácsákat egyenként beleforgatjuk először az olvasztott vajba, majd a fahéjas cukorba,
- a kuglóf sütőbe rakom egymás mellé, illetve egymásra, még a tészta el nem fogy,
- ha kész, újra kelesztem,
- közben a sütőt előmelegítem 180 fokra, és kb.35-40 percig sütöm.
A tálaláshoz főzött vanília sodó helyett vanília öntetet is készíthetünk főzés nélküli pudingporból.
Nagyon köszönöm a receptet Klujber Károlyné Borinak!