Metélőpetrezselyem gondozása, felhasználása
A petrezselyem fontos és gyakran használt fűszernövénye magyar konyhának. A folyton új leveleket hozó változatát, a metélőpetrezselymet akár erkélyen is nevelhetjük és egész évben folyamatosan lesz friss, zamotos ízesítőnk az ételeinkhez. Minden tudnivalót összegyűjtöttem a metélőpetrezselyem gondozása témakörben.
Metélőpetrezselyem származása, jellemzése
Származása: a metélőpetrezselyem (Petroselinum crispum) Földközi-tenger partvidékéről származik, az ernyősök (Apiaceae) családjába tartozik
Ismertetőjegyei: kétnyári fűszernövény.
Bokros növekedésű, levelei szárnyasan szeldeltek, fajtától függően fodrosak vagy simák. A második év június-júliusában tűnnek elő sárga, ernyőszerű virágzatai hosszú száron.
Betakarítási idő: júniustól október
Betakarítása: a márciusi magvetés leveleit júniusban vághatjuk először, általánosságban azt mondhatjuk, hogy vetés után 8 héttel kerülhet sor az elsp betakarításra.
Fogyaszthatóság, mérgezőség: levele és szára fogyasztható, nem mérgező, leginkább fogyasztási céllal termesztjük.
Magasság: 20 – 30 cm
Cserépben nevelhető-e: igen
Metélőpetrezselyem igényei és gondozása
Tenyészhely: enyhén árnyékos, ne kerüljön tűző napra
Gondozása: március közepétől vethetjük, csírázási ideje 5 hét. 10 centiméteres tőtávolságra ritkítsuk ki. Áprilistól vihetjük ki a szabadba.
Rendszeresen öntözzük. Kéthetente alacsony hatóanyag-tartalmú trágyát adjunk neki.
Ne ültessük együtt salátával. Jó párosítás hozzá a paradicsom és a retek.
Teleltetése: A késői fagyoktól fátyolfóliás vagy fóliás takarással védjük. Szabadban takarással vagy világos, hűvös helyen teleltessük.
Felhasználása
dísznövényként is mutatós, de érdemes frissen levágott leveleit felhasználni ételek ízesítésére akár nyersen, akár megfőzve. Találáshoz dekorációs céllal is használhatjuk, különösen a fodrás változata mutat jól a tányéron.